Tajné kontá v zahraničí: Zomrel jeden z najbohatších Francúzov

, ČTK;Reuters Foto: TASR/AP;SITA/AP

Vo veku 93 rokov v pondelok zomrel jeden z najbohatších Francúzov. O úmrtí priemyselníka a konzervatívneho politika Serge Dassaulta informovali s odvolaním sa na nemenované zdroje televízie BFM-TV a agentúra AFP. Príčinou smrti bolo podľa týchto zdrojov zlyhanie srdca.

Dassault stál na čele rovnomennej podnikateľskej skupiny vytvorenej jeho otcom Marcelom, pod ktorú patrí výrobca lietadiel Dassault Aviation (Airbus vlastní 9,9 % podiel v spoločnosti Dassault Aviation), softvérová spoločnosť Dassault Systèmes alebo denník Le Figaro. Magazín Forbes tento rok jeho majetok odhadol na 19 miliárd eur a zaradil ho na štvrté miesto v rebríčku najbohatších Francúzov. V celosvetovom meradle bol na 57. pozícii.

Okrem ekonomických aktivít bol Dassault činný aj v politike. Medzi rokmi 1995 a 2009 zastával funkciu starostu v mestečku Corbeil-Essonnes neďaleko Paríža. Dvakrát bol za department Essonne zvolený aj do francúzskeho Senátu.

V posledných rokoch mal priemyselný magnát problémy s justíciou a budúci týždeň malo začať odvolacie konanie v procese okolo údajných daňových podvodov. Vo februári 2017 ho súd uznal vinným zo zatajovania zahraničných účtov, za čo dostal pokutu dva milióny eur a zákaz zastávať verejnú funkciu na päť rokov.
 

Spoločnosť Dassault bude naďalej zohrávať strategickú úlohu pre francúzske ozbrojené sily, uviedla ministerka obrany Florence Parlyová . "Je to spoločnosť, v ktorej štát nemôže uplatňovať svoje vlastné záujmy," povedala Parlyová s tým, že francúzska vláda bude pozorne sledovať proces dedenia v spoločnosti Dassault. "Nie je potrebné sa znepokojovať, všetko pôjde hladko a úplne jednohlasne," povedal Olivier Dassault, jeden zo synov Oliviera Dassaulta. Dassault Group v roku 2014 vymenovala Charlese Edelstennea za eventuálneho nástupcu Serge Dassaulta, ktorý v tom čase povedal, že nástupníctvo bude automatické. Edelstenne je v súčasnosti generálnym riaditeľom skupiny.

Airbus vlastní 9,9 % podiel v spoločnosti Dassault Aviation, francúzska a nemecká vláda majú v Airbuse takmer 11 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy