Maloobchodný predaj v Británii v apríli ožil

Maloobchodný predaj v Spojenom kráľovstve v apríli ožil a po marcovom poklese vzrástol dokonca viac, ako odhadovali ekonómovia. Oznámil to vo štvrtok Úrad pre národnú štatistiku (ONS).
Podľa najnovších údajov sa maloobchodný predaj v apríli zvýšil oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,6 %. To kontrastuje s jeho marcovým medzimesačným poklesom o 1,1 %. Analytici pritom očakávali v apríli miernejší nárast predaja, o 0,9 %.
Za tri mesiace do konca apríla stúpol objem maloobchodného predaja v Spojenom kráľovstve oproti predchádzajúcim trom mesiacom len o 0,1 %. Štatistiky ďalej ukázali, že v apríli sa v medzimesačnom porovnaní najstrmšie zvýšil predaj benzínu, až o 4,7 %.
Po vylúčení automobilového paliva vzrástol objem maloobchodného predaja v apríli o 1,3 % po marcovom poklese o 0,5 %. Aj tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s jeho zvýšením len o 0,5 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj vrátane automobilového paliva v apríli zvýšil o 1,4 %. Na porovnanie, v marci stúpol o 1,3 %. Bez automobilového paliva vzrástol predaj v maloobchode v apríli o 1,5 % (o 1,3 % v marci).
Aj online predaj v apríli medziročne stúpol, a to o 11,7 %, ale v medzimesačnom porovnaní klesol o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy