EÚ varovala Taliansko, aby udržalo kontrolu nad vládnym dlhom

Európska únia (EÚ) varovala Taliansko, aby udržalo kontrolu nad vládnym dlhom, keďže novú vládu v Ríme sa snažia vytvoriť politické strany, ktoré si dali za cieľ zvýšiť verejné výdavky.
Európska komisia (EK) v stredu v rámci Európskeho semestra na rok 2018 predstavila špecifické odporúčania a usmernenia o hospodárskej politike na obdobie nasledujúcich 12 až 18 mesiacov pre jednotlivé členské krajiny. Ich cieľom je dosiahnuť udržateľný, inkluzívny a dlhodobý rast.
Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis pritom vyhlásil, že „Taliansko musí pokračovať v znižovaní svojho verejného dlhu, ktorý je po Grécku druhý najvyšší v EÚ“. Konkrétnejšie, dlh Talianska je v súčasnosti vyšší ako 130 % jeho hrubého domáceho produktu (HDP).
Podľa fiškálnych pravidiel 19 členov eurozóny by malo udržať verejný dlh pod hranicou 60 % HDP a rozpočtový deficit pod 3 % HDP. Komisia dnes zároveň uviedla, že Taliansko to v rokoch 2018 a 2019 pravdepodobne nesplní.
Eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici v tejto súvislosti upozornil, že zníženie dlhu „je dôležité pre budúcnosť Talianska a jeho občanov a vyžaduje si dôveryhodnú reakciu.“

Súvisiace články

Aktuálne správy