Kabinet schválil nariadenie, ktorým sa ustanovujú nové podmienky pre SPF

Nariadenie reaguje na zmeny v novele zákona o pozemkových spoločenstvách a na zmeny v zákone o nájme poľnohospodárskych pozemkov.

Vláda v stredu schválila nové znenie nariadenia, ktoré predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) a ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Schválený materiál reaguje na zmeny v novele zákona o pozemkových spoločenstvách, ktorá nadobudne účinnosť 1. júla 2018, a na zmeny v zákone o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorý platí od 1. mája 2018.

Novelou zákona o pozemkových spoločenstvách sa podľa MPRV SR ruší povinnosť Slovenského pozemkového fondu prenajímať pozemkovému spoločenstvu podiely na spoločnej nehnuteľnosti, ktoré sú vlastníctvom štátu a nezistených vlastníkov. Zároveň sa však ustanovuje, že ak ide o spoločne obhospodarovanú nehnuteľnosť, pozemkové spoločenstvo užíva podiely na tejto spoločne obhospodarovanej nehnuteľnosti, ktoré sú vlastníctvom štátu a nezistených vlastníkov, na základe nájomnej zmluvy uzatvorenej s fondom. Tieto zmeny si podľa ministerstva pôdohospodárstva vyžiadali zásah do nariadenia vlády SR, ktoré upravuje postup fondu pri prenajímaní uvedených podielov.

Zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov zas po novom podľa MPRV SR upravuje podmienky prenajímania pozemkov v správe a nakladaní SPF mladým poľnohospodárom a malým poľnohospodárom zaoberajúcim sa agro prvovýrobou tak, aby im bolo umožnené získať poľnohospodársku pôdu. Zmena zákona špecifikuje kritériá, ktoré musia poľnohospodári spĺňať a zároveň sa zvyšuje aj maximálna výmera pozemkov, ktoré im môže fond prenajať. „V nariadení vlády je potrebné z hľadiska zosúladenia ustanoviť aj podmienky pre poľnohospodárov – žiadateľov, ktoré musia v prípade tohto osobitného nájmu splniť vzhľadom na vykonávanie špeciálnej rastlinnej výroby, živočíšnej výroby a finalizácie produktov,“ uviedlo k schválenej zmene v nariadení ministerstvo.

Návrh nariadenia vlády upravuje podľa rezortu pôdohospodárstva i ďalšie ustanovenia s cieľom zjednodušiť niektoré postupy pri prenajímaní pozemkov fondom. Účinnosť nariadenia sa navrhuje v prípade zmien v zákone o nájme poľnohospodárskych pozemkov od 1. júna 2018, v prípade novely zákona o pozemkových spoločenstvách od 1. júla 2018 v priamej nadväznosti na nadobudnutie účinnosti zákona.

Súvisiace články

Aktuálne správy