Peniaze sa už kradnúť nedajú: Ako vyzerá kriminalita v bezhotovostnej spoločnosti

, the atlantic Foto: SITA/AP;thinkstock

Bolo to práve Švédsko, ktoré sa v roku 1661 stalo prvou európskou krajinou, ktorá uviedla n trh bankovky. Teraz, o niekoľko storočí neskôr, sa chce stať prvou bezhotovostnou ekonomikou, preto postupne upúšťa od využívania fyzických peňazí. Čo sa bude kradnúť, keď sa krajina úplne zbav hotovosti?

Pokiaľ bude vo Švédsku ponuka bankoviek naďalej klesať, kriminálne živly budú mať stále väčší záujem o iné aktivity než je krádež hotovosti. The Guardian napríklad tvrdí, že na vzostupe sú elektronické lúpeže. Okrem iného sa týkajú aj pokusov o krádež hesiel na bankové účty alebo využívanie iných počítačov na ťažbu kryptomien.

Ako napísal server The Atlantic, namiesto peňazí sa najnovšie zameriavajú napríklad na prepad kamiónu plný tovaru značky Apple. Alebo píše o útoku pomocou buldozéra, kedy sa skupina zlodejov snažila preniknúť do istého obchodu s luxusným tovarom v Štokholme.

"Je paradoxné, že prechod na bezhotovostnú spoločnosť môže ľudí inšpirovať k novému druhu kriminálnych aktivít. Na strane druhej sa ale niečo také dalo očakávať. Výskum totiž ukazuje, že ak si vytvoríme psychologický odstup od peňazí, vzrastie naša ochota kradnúť," tvrdí The Atlantic.

Hoci na jednej strane klesá počet kriminálnych činov spojených s hotovosťou, na druhej strane sa ich počet zvyšuje v iných oblastiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy