Európske a britské dlhopisy naviazané na infláciu vytvárajú atraktívnu príležitosť

, Fidelity Foto: TASR/AP

Andrea Iannelli, investičný riaditeľ pre aktíva s fixným výnosom vo Fidelity International hovorí, prečo jeho tím zostáva naďalej pozitívny pri inflačných európskych a britských dlhopisoch.

Silnejúci dolár, rastúce ceny ropy a signály pokračujúceho napätia na trhu práce podporujú dlhopisy naviazané na infláciu. Tie prekonávajú nominálne dlhopisy. Inflačné očakávania totiž rastú a na väčšine regionálnych trhov zvýhodňujú dlhopisy naviazané na infláciu.

Sme preto pri pohľade na tieto dlhopisy pozitívni a to najmä v Nemecku. Výnos pri päťročných nemeckých inflačných dlhopisoch nie je ďaleko od prognóz inflácie pre eurozónu na rok dopredu. Inflačné očakávania však ešte vytvárajú dostatočný priestor pre rast.

Vo Veľkej Británii dosiahli posledné čísla celkovej inflácie 2,5 percenta a pri jadrovej inflácii to bolo 2,3 percenta. Obidve sú mierne pod očakávaniami. Tento vývoj podporuje naše presvedčenie, že dôsledky slabej libry, ktorá limitovala ešte donedávna rast, už pominuli.

Na trhu práce vidíme, aj keď mierny, ale predsa len rast reálnych miezd, čo svedčí o pozitívnej situácii v britskej ekonomike.

Trhy teraz sledujú vyjadrenia predstaviteľov centrálnej banky (BoE). Hoci sa neočakáva zmena v úrokových sadzbách, je možné, že centrálna banka zmení svoje inflačné očakávania.

Aj napriek tomu sa inflačné britské dlhopisy zatiaľ príliš nemenili. Predstavujú preto podľa nášho názoru zaujímavú príležitosť. Trhové očakávanie sú podľa nás až príliš pesimistické a vytvárajú preto priestor pre možné pozitívne prekvapenie.

V USA sa celková (2,4 %) ako aj jadrová inflácia (2,1 %) nateraz vyvíjajú v súlade s očakávaniami a postupne rastú. Tento vývoj bude podľa nás pokračovať a v lete by mohla celková inflácia vrcholiť na hodnote 2,8 percenta. Koncom roka však na základe vysokého bázického efektu z minulého roka pravdepodobne klesne na dve percentá.

Dlhopisy však už tento vývoj do veľkej miery akceptovali, takže priestor pre ich posilnenie je už len obmedzený. Udržiavame preto na americkom trhu neutrálny postoj a vyčkávame na zaujímavejšie príležitosti, pri ktorých by sme mohli opäť výraznejšie pristúpiť na trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy