Ceny ropy pokračujú v raste, americká WTI sa obchoduje okolo 72,50 USD

Ceny ropy pokračovali v utorok ráno v raste. Americká WTI sa obchoduje okolo 72,50 USD (61,65 eura) za barel. Dôvodom aktuálneho zdražovania čierneho zlata sú obavy investorov z vývoja vo Venezuele.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes o 8.09 SELČ predával po 72,55 USD. To bolo o 31 centov alebo 0,43 % viac než v pondelok (21. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Júlový kontrakt na severomorskú ropu Brent zdražel o 24 centov alebo 0,30 % na 79,46 USD za barel.
Vo Venezuele, ktorá sa nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, sa počas víkendu konali prezidentské voľby. Tie vyhral doterajší prezident Nicolás Maduro. Opozícia ho obvinila z manipulácie volieb. USA v reakcii na sporné voľby uvalila na krajinu nové sankcie. Americký prezident Donald Trump v pondelok podpísal príslušný dekrét.
Trh sa obáva ďalšieho poklesu vývozu ropy z Venezuely, ktorý sa už predtým prepadol pre hospodársku krízu. To podporuje ceny čierneho zlata. Cena severomorskej ropy Brent od polovice marca vyskočila o vyše 20 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy