Dielenské hydraulické lisy – aké parametre porovnávať pred kúpou?

, PR článok

Užitoční pomocníci v prípade, keď potrebujete ohnúť, zlisovať či stlačiť menšie materiály. Malé ručné lisy pripevnené na "ponku" sú neodmysliteľnou súčasťou každej profesionálnej dielne.

S tlakovou silou okolo 2 ton nemajú tieto stroje ambíciu lisovať veľké oceľové ložiská apod. K tomuto už budete pravdepodobne potrebovať hydraulické lisy, ktorých tlaková sila je asi 12-20 ton (u produktov s cenovkou 1 400 eur a viac potom možno očakávať tlakovú silu viac ako 20 ton). Tento typ lisov však v autoservise či klampiarskej dielni nevyužijete. Poďme sa preto zamerať na "dielenské" hydraulické lisy.

Medzi najdôležitejšie parametre lisov patrí už spomínaná tlaková sila, ďalšími sú napr.

  • váha – lisy sú umiestnené na stole, ktorého nosnosť by mala byť vyššia, než je váha samotného lisu, ale aj materiálu, ktorý budete za pomoci lisu spracovávať
  • rozmery – počítajte s tým, že dielenské hydraulické lisy sú vysoké 1,4 metra a vyššie, široké cca 60 centimetrov a viac. Navyše, u hydraulický lisov ovládaných stlačeným vzduchom je potrebné počítať s miestom pre kompresor a nádobou na stlačený vzduch. Vzhľadom k tomu, že dielenské hydraulické lisy vyžadujú prietok vzduchu cca 200 litrov za minútu a viac, počítajte s tým, že nádoba na stlačený vzduch bude mať pomerne veľké rozmery.
  • možnosť regulácie maximálneho tlaku – funkcia, ktorú oceníte najmä pri jemných lisovacích prácach.
  • počet rýchlostí – kvalitné hydraulické lisy sú spravidla dvojrýchlostné, pričom vyššia rýchlosť skracuje čas potrebný pre opracovanie materiálu. Viacstupňové hydraulické lisy sa pri zaťažení prepínajú na nižšiu rýchlosť, dôležitým údajom pre vás je, pri akom veľkom zaťažení k tomuto prepnutiu dochádza.
  • posun hydraulického válca – posun hydraulického valca po hornú konštrukciu lisu vám umožní nastavenie lisu do polohy, ktorá maximálne rešpektuje rozmery či požiadavky na spracovanie materiálu.
  • kvalita spracovania – aby vám lis dlho slúžil aj pri častom používaní vo vysokej záťaži, je nutné, aby bol zhotovený z kvalitných oceľových profilov a aby tie k sebe boli kvalitne zvarené. Čiže nestačí mať kvalitne zvarený rám zhotovený z nekvalitnej ocele či rám zhotovený z kvalitnej ocele, avšak so zlou kvalitou zvarenia. Kvalita spracovania je faktor, ktorý možno porovnať veľmi ťažko, pretože aj pri menej kvalitných lisov sa stretnete s tvrdením, že sú zhotovené z kvalitnej ocele.
  • pedál vs. kľučka – ovládanie hydraulických lisov prebieha za pomoci pedálu či ručnej kľuky. Je dobré zvážiť, ktorý typ ovládania je pre vás prirodzenejší, pohodlnejší a bude vám uľahčovať prácu. Ak doteraz nemáte skúsenosti ani s jedným typom ovládania, je vhodné si toto najskôr vyskúšať.

Pri výbere dielenského hydraulického lisu sa rozhodne oplatí neriadiť sa len cenou. Nestabilná konštrukcia, nízka rýchlosť alebo nedostatočné maximálne rozmery spracovávaného materiálu môžu viesť k tomu, že sa za niekoľko mesiacov budete obzerať po lise novom.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy