Ázia vytvorila vlani viac miliardárov než ktorýkoľvek iný región

, CNBC Foto: thinkstock

Ázia je dnes domovom pre viac miliardárov než Severná Amerika, podľa najnovšej štúdie od výskumnej firmy Wealth-X. Doteraz tomu tak nebolo nikdy.

Počet miliardárov v ázijskom regióne vlani  vzrástol o takmer tretinu (29,2 %) na 784 jednotlivcov. Severná Amerika zaznamenala skromnejšie číslo, 11,2 percenta, pričom počet miliardárov, ktorí tam žijú, dosiahol 727. Samozrejme, USA zostávajú krajinou s najväčším počtom miliardárov, ale nárast v Ázii znamená širší posun v trendoch prerozdelenia regionálneho bohatstva.

Ázia je dnes domovom 28,5 percenta z 2 754 miliardárov na svete, čím sa dostáva tesne za Európu, ktorá je na vrchole s 29,8 percentami. Severná Amerika je aktuálne na treťom mieste v hodnotení, prepadla sa z druhého miesta s 26,4 %.Na Blízkom východe je štvrtý najväčší podiel extrémne bohatých, 6,9 percent, zatiaľ čo Latinská Amerika a Karibik má 5,7 percenta. Počet miliardárov v Afrike a Tichomorí sa znížil pod 2 percentá.

V uplynulom roku celková suma bohatstva v Ázii rástla oveľa väčším tempom ako ktorýkoľvek iný región na svete. Bohatstvo v regióne vzrástlo v roku 2017 o 49,4 percenta na 2,3 bilióna dolárov, čo je oveľa viac než nárast o 22,8 percenta v Severnej Amerike a o 14,9 percenta v Európe.

Za nárastom treba zo značnej miery vidieť Čínu, kde sa nafúkol majetok miliardárov o 61 percent na 1,1 bilióna dolárov. Avšak aj India a Hongkong, špeciálna administratívna oblasť Číny, zaznamenali v tomto období výrazné zisky.

Súvisiace články

Aktuálne správy