Väčšina akcií aj dolár posilňujú, ale talianske akcie a euro klesajú

Väčšina akcií, ropa aj dolár v pondelok posilňujú v reakcii na "pozastavenie" obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

Väčšina akcií, ropa aj dolár v pondelok posilňujú v reakcii na „pozastavenie“ obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Náklady na pôžičky Talianska sa však zvýšili a milánska burza zaznamenala pokles po tom, ako sa v krajine dostali k moci dve protisystémové strany.
Európske akcie ráno vzrástli, pričom celoeurópsky index STOXX 600 sa zvýšil o 0,3 % po pozitívnom vývoji v Ázii, ktorý viedol k výrazným ziskom čínskych indexov vďaka zmierneniu napätia medzi USA a Čínu.
Americký minister financií Steven Mnuchin totiž vyhlásil, že k obchodnej vojne medzi oboma najväčšími svetovými ekonomikami by v najbližšom období dôjsť nemalo. Mnuchin a najvyšší ekonomický poradca prezidenta Donalda Trumpa Larry Kudlow povedali, že dohoda dosiahnutá v sobotu (19.5.) čínskymi a americkými vyjednávačmi stanovila rámec pre riešenie obchodných nerovnováh v budúcnosti. Analytici však upozorňujú, že vzhľadom na nedostatok podrobností o dohode medzi USA a Čínou je príliš skoro označiť ju za definitívny bod obratu.
Americké dlhopisy zostávajú pod tlakom a ich výnosy sa udržali neďaleko vrcholov z minulého týždňa. Konkrétne výnos z 10-ročných dlhopisov je aktuálne na úrovni 3,067 %, čo je blízko sedemročného maxima 3,128 %, ktoré dosiahol v piatok (18.5.).
Dolár však posilnil o 0,40 % voči košu hlavných mien, zatiaľ čo euro kleslo o 0,44 % oproti doláru na 1,1723 USD/EUR.
Spoločná európska mena je pod tlakom, keďže talianske populistické Hnutie piatich hviezd (M5S) a ultrapravicová strana Liga Severu (LN) sa dohodli na spoločnom kandidátovi na post talianskeho premiéra aj na obsadení ministerských kresiel v novej koaličnej vláde. Nová koalícia pritom plánuje zvýšiť výdavky, čo podľa niektorých investorov môže ohroziť udržateľnosť dlhov tejto krajiny.
Výnos z 10-ročných talianskych dlhopisov v pondelok vzrástol na 2,28 %, čo je jeho najvyššia úroveň od júla 2017. Rozdiel medzi výnosom talianskych a referenčných nemeckých dlhopisov sa zvýšil na 1,73 %.
Aj burza v Miláne pocítila negatívny vplyv novej koalície a zaznamenala pokles o 1,1 %, zatiaľ čo vývoj na ostatných európskych burzách je pozitívny.

Súvisiace články

Aktuálne správy