Znechutení politikou? Ostrov s vlastnou vládou, kryptomenou a 300 domami

, CNBC YT/ Seasteading Institute

Skupina filantropov, akademikov a investorov pracuje na sci-fi alternatíve offshore bývania. Projekt plávajúceho ostrova využíva vlastnú menu a funguje pod samosprávou mimo tradičných vládnych nariadení. Ide o pilotný program v spolupráci s vládou Francúzskej Polynézie. Dlhodobou víziou sú stovky nových plávajúcich krajín.

Nathalie Mezza-Garcia je politologička, ktorá sa stala "seavangelesse". To je termín pre evanjelizáciu života mimo zabehnutých praktík. Života na oceáne. Je výskumníčkou v projekte plávajúceho ostrova Blue Frontiers a Seasteading Institute. Projekt je pilotným programom v spolupráci s vládou Francúzskej Polynézie. Pre obyvateľov zhruba troch stovák obydlí sľubuje projekt vytvorenie si vlastnej vlády aj vlastnej kryptomeny zvanej Varyon. Šlo by o špeciálnu plávajúcu ekonomickú zónu.

"Ak budeme vidieť, ako tento prvý ostrov funguje, budeme mať dôkaz o správnosti koncepcie, aby sme mohli naplánovať ostrovy, ktoré by mohli byť pre klimatických utečencov alebo environmentálnych migrantov, čo sú ľudia, ktorí sú nútení opustiť svoj región v dôsledku náhlej alebo dlhodobej zmeny ich miestneho prostredia," povedala Mezza-Garcia pre televíziu CNBC.  Je to ale určitá atraktívna alternatíva pre tých, ktorí zostali rozčarovaní praktikami svojej súčasnej vlády. V dlhodobejšom horizonte Mezza-Garcia očakáva vybudovanie stoviek nových krajín v oceáne.

Projekt je financovaný prostredníctvom filantropických darov cez Seasteading Institute a Blue Frontiers, ktorý vydávajú žetóny kryptomeny Varyon. Očakáva sa, že pilotný ostrov bude dokončený do roku 2022 a bude stáť až 50 miliónov dolárov.

"Je dôležité, aby tento projekt bol skúmaný na polynézskych ostrovoch, čo je oblasť, kde sa pôda opiera o koraly a mizne s rastúcou hladinou morí. Aj keď nebudte chcieť žiť pod určitou vládou, budete si môcť vziať svoj dom a preplávať na iný ostrov." Ostrovy sú totiž navrhnuté tak, aby fungovali ako obchodné centrá, teda mimo pôsobnosti vládnej regulácie.

"To znamená zabezpečenie určitej stability, bez geopolitických vplyvov, obchodných problémov a menových výkyvov. Je to dokonalý inkubátor," povedala Mezza-Garcia. Ide o libertariánsky koncept, vlády v systéme plávajúceho ostrova by existovali iba ako poskytovatelia služieb, samosprávu by mala v rukách "plávajúca komunita".

Súvisiace články

Aktuálne správy