Rokovania o dohode NAFTA sa môžu posunúť až do budúceho roka, tvrdí Mnuchin

V otázke reformy Severoamerickej dohody o voľnom obchode pretrvávajú medzi USA, Mexikom a Kanadou veľké nezhody, rozhovory však pokračujú, uviedol americký minister financií Steven Mnuchin

Rokovania o reforme Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) sa môžu posunúť až do budúceho roka. Vyhlásil to v nedeľu americký minister financií Steven Mnuchin. Minulý týždeň vo štvrtok uplynul neformálny termín na dohodu o novej podobe zmluvy, ktorý administratíve Donalda Trumpa stanovil predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan. Splnenie lehoty by podľa Ryana zákonodarcom umožnilo hlasovať o reforme ešte počas aktuálneho roka.

Mnuchin pre televíznu stanicu Fox News uviedol, že medzi zúčastnenými stranami pretrvávajú výrazné nezhody, pokračujú však rokovania o mnohých otvorených otázkach. Prezidentovi Trumpovi záleží na tom, aby bola výsledná dohoda dobrá pre USA, čo považuje za dôležitejšie ako plnenie konkrétnych termínov, dodal minister.

Formálne rokovania o úprave podmienok 23 rokov starej dohody začali USA, Mexiko a Kanada v auguste. Americký prezident Donald Trump počas volebnej kampane aj po nástupe do úradu opakovane tvrdil, že NAFTA spôsobuje v USA stratu pracovných miest a dohodu označoval za katastrofu.

Zatiaľ posledné kolo rokovaní o reforme NAFTA medzi zástupcami USA, Mexika a Kanady skončili tento mesiac bez výsledku. Mexiko nesúhlasilo so snahou USA orientovať produkciu v automobilovom priemysle na americké a kanadské závody. Washington zároveň chce zmeniť systém riešenia sporov a do dohody zahrnúť doložku, na základe ktorej z nej budú môcť krajiny vystúpiť po piatich rokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy