Ryanair predpovedá krach: Niektoré letecké spoločnosti neprežijú zimu kvôli zvýšeným cenám ropy

, CNBC Foto: SITA/AP

Írska letecká spoločnosť Ryanair varovala, že zvýšené ceny ropy, a následne aj náklady na pohonné hmoty, pravdepodobne spôsobia, že niektorí z ich regionálnych konkurentov by mohli skrachovať začiatkom roka 2019.

"80 USD za barel ropy zrejme v Európe túto zimu prinesie obete," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Ryanair Michael O'Leary pre televíziu CNBC.  Podľa neho čaká krach na nórske a ďalšie letecké spoločnosti, niektorí z európskych konkurentov budú v najbližších mesiacoch podať návrh na konkurz, predpovedá O'Leary.

Výrazný rast ceny futures surovej ropy za posledných 12 mesiacov predstavuje pre letecké spoločnosti určitý tlak v čase, keď sú nútené prispôsobiť sa oveľa väčšej konkurencii trhu.

"Ropa bude v hlavnej úlohe pri nastavení zmien na konkurenčnom trhu v Európe. Niektoré z tých leteckých spoločností, ktoré nedokázali zarobiť peniaze, keď ropa vlani dosiahla 40 dolárov za barel, si myslím že neprežijú túto zimu, ak ropa zostane na týchto zvýšených úrovniach," dodal O'Leary.

Futures ropy Brent sa v pondelok ráno obchodovali takmer na viacročných úrovniach, 79,16 USD / barel, kým WTI dosiahla 71,81 USD / barel, čo je rast o 0,7 percenta.

Najväčší európsky nízkorozpočtový dopravca zaznamenal vo svojom finančnom roku, ktorý sa skončil 31. marca, rekordný zisk po zdanení vo výške 1,45 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 10 % a mierne prekonal očakávania analytikov. Rekord padol aj napriek obavám z dopadov sporu s pilotmi. Napriek tomu O'Leary povedal, že je "pesimistický" v súvislosti s vyhliadkami na rast spoločnosti v blízkej budúcnosti v dôsledku vyšších nákladov na palivo a bez rastu cestovného. Šéf Ryanair uviedol, že výnosy budú pravdepodobne počas nadchádzajúceho finančného roka mierne klesať. Skupina očakáva zisk po zdanení v rozmedzí od 1,25 miliardy do 1,35 miliardy eur počas nasledujúcich 12 mesiacov, čo je menej ako prognózy analytikov.

Pre porovnanie, druhá najväčšia nízkonákladová európska letecká spoločnosť easyJet minulý týždeň oznámila, že očakáva rast ziskov v tomto roku o viac ako 30 percent vďaka silnému dopytu po cestovaní a krachu niektorých menších súperov.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy