Futbal a peniaze idú ruka v ruke: Ktoré sú najbohatšie národy na majstrovstvách sveta

, BI Foto:TASR/AP;SITA/AP

Futbalové kluby, ako je Manchester United, Real Madrid či Bayern Mníchov, majú hodnotu takmer miliardy dolárov. Ako je ale na tom 32 krajín, ktoré sa nominovali na majstrovstvá sveta vo futbale FIFA 2018?

Šampionát, ktorý sa začína 14. júna, bezpochyby pritiahne pozornosť divákov z celého sveta. My ale ponúkame rebríček hodnotenia ešte pred akýmkoľvek športovým výsledkom. Zoradili sme 32 krajín, ktoré sa kvalifikovali na tento letný turnaj na základe nominálneho hrubého domáceho produktu.

32. Senegal – 16 miliárd USD
Prvý zápas krajiny na Majstrovstvách sveta vo futbale v roku 2018 je zápas v skupine H proti Poľsku 19. júna.

31. Island – 23 miliárd USD
Prezývaní ako "Naši chlapci", Island je najmenší národ podľa počtu obyvateľov na šampionáte, prvý zápas je proti Argentíne 16. júna.

30. Tunisko – 40 miliárd USD
Tunisko má rozmanité hospodárstvo so špecializáciou na výrobu a baníctvo. Pre futbalový tím krajiny je to štvrté vystúpenie na Majstrovstvách sveta vo futbale a jeho prvé zápasy sú naplánované na pondelok 18. júna proti Anglicku.

29. Srbsko – 41 miliárd USD
Krajina má niekoľko pozoruhodných hráčov vo svojom družstve, vrátane Nemanja Matića stredopoliara Manchesteru United.

28. Chorvátsko – 54 miliárd USD
Chorváti svoj zatiaľ najlepší výkon v rámci svetového pohára predviedli v roku 1998, keď sa dostali do semifinále. Najlepším strelcom bol Davor Šuker, ktorý skóroval šesťkrát v siedmich zápasoch.

27. Kostarika – 58 miliárd USD
Jedným z najdôležitejších zamestnávateľov v Kostarike je Amazon, ktorý má tisíce zamestnancov v tejto krajine. Na poslednom turnaji prekvapili, keď sa prebojovali do štvrťfinále.

26. Uruguaj – 58,5 miliárd USD
Dvojnásobný víťaz majstrovstiev sveta vo futbale. Má dvoch najlepších útočníkov vo svetovom futbale pre tento šampionát. Sú to strelec Saint-Germain Edinson Cavani a útočník FC Barcelona Luis Suárez.

25. Panama – 61 miliárd USD
Panamský futbalový tím sa prvýkrát objaví na turnaji majstrovstiev sveta vo futbale FIFA, 18. júna si v Rusku v skupine G zahrá proti Belgicku.

24. Maroko – 109 miliárd USD
Cestovný ruch je pre marockú ekonomiku veľmi dôležitý a krajina bola podľa Organizácie Spojených národov kedysi klasifikovaná ako najväčší vývozca hašiša na svete. Národný futbalový tím sa prvýkrát kvalifikoval na majstrovstvá sveta za posledných 20 rokov, jeho prvý zápas bude proti Iránu 15. júna.

23. Peru – 215 USD
Peru má jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta a má dobre rozvinuté odvetvie služieb, cestovného ruchu a stavebníctva. Futbalový tím bude mať v rámci majstrovstiev sveta premiéru, hrať bude v skupine C.

22. Portugalsko – 218 miliárd USD
Portugalsko sa bude snažiť vyniknúť na Majstrovstvách sveta vo futbale, pretože má jedného z najlepších hráčov planéty, Cristiana Ronalda. Tiež sa bude usilovať o udržanie si pozície, ktorú získalo víťazstvom turnaja UEFA Euro 2016.

21. Egypt – 237 miliárd USD
Egypt spoliha predovšetkým na výkon Mohameda Salaha v zápasoch prosti Uruguaju, Rusku a Saudskej Arábii v skupine A.

20. Kolumbia – 309 miliárd USD
"Los Cafeteros", prezývka vďaka množstvu kávy. Kolumbijský národný tím má veľa veľkých mien na majstrovstvách,  vrátane takých ako je James Rodríguez, Radamel Falcao a David Ospina.

19. Dánsko – 376 miliárd USD
Toto bude piate vystúpenie "De Rød-Hvide" na majstrovstvách sveta. Červenobiely budú dúfať, že dosiahnu lepší výsledok, než bolo štvrťfinále v roku 1998.

18. Nigéria – 494 miliárd USD
Nigéria je rozvíjajúci sa ekonomika preslávená exportom ropy. Jej národný futbalový tím, prezývaný "Super Eagles" sa kvalifikoval na šiestich z posledných siedmich majstrovstiev sveta vo futbale a 16. júna sa v skupine D stretne s Chorvátskom.

17. Belgicko – 494 miliárd USD
Najlepší výkon Belgicka na Majstrovstvách sveta podali v roku 1986, kedy získali štvrté miesto. Ale s veľkými hráčmi, ako sú Toby Alderweireld, Kevin de Bruyne a Eden Hazard, budú "Red Devils" dúfať, že tentoraz to bude viac ako len zemiaková medaila.

16. Poľsko – 526 miliárd USD
Poľský národný tím sa kvalifikoval na prvý svetový pohár od roku 2006 a bude sa snažiť o zúžitkovať plodného útočníka Roberta Lewandowského, aby zabodoval v zápasoch proti súperom v skupine H, kde sú Senegal, Kolumbia a Japonsko.

15. Švédsko – 538 miliárd USD
Švédsko má národný tím, ktorý doteraz 11 krát hral na Svetovom pohári. Najlepší výkon prišiel v roku 1958, keď vo finále s Brazíliou prehral 5:2.

14. Argentína – 637 miliárd USD
17. Vystúpenie v rámci Svetového pohára FIFA. Dvakrát turnaj vyhrala, v roku 1978 a opäť v roku 1986. V národných dresoch zažiaria Lionel Messi, Ángel Di María a Nicolás Otamendi.

13. Švajčiarsko – 678 miliárd USD
Švajčiarsko má high-tech prosperujúcu ekonomiku preslávenú vývozom chemikálií, hodiniek a kávy. Jeho národný futbalový tím je trojnásobný štvrťfinálový šampión Svetového pohára FIFA.

12. Saudská Arábia – 683 miliárd USD
Saudská Arábia má jeden z najúspešnejších národných futbalových tímov v Ázii, s hráčmi, ako je Mohammad Al-Sahlawi, bude toto leto očakávať dobré výsledky v zápasoch proti Rusku, Egyptu a Uruguaju.

11. Mexiko – 1,1 bilióna USD
Mexiko je solídnym tímom Svetového pohára, keďže od roku 1994 vždy zabodovalo v rámci skupiny na každom turnaji.

10. Španielsko – 1,3 bilióna USD
Španielsko sa zúčastnilo 14 z 20 turnajov Svetového pohára FIFA, v roku 2010 v Južnej Afrike dokonca získalo titul majstra sveta.

9. Austrália – 1,37 bilióna USD
"Socceroos" sa chystá na svoje piate vystúpenie na turnaji Svetového pohára FIFA. Austrálska ekonomika má príjmy predovšetkým z telekomunikácií, bankovníctva a výroby.

8. Rusko – 1,5 bilióna USD
Rusko hostí tento rok majstrovstvá, finále je naplánované na 15. júla na štadióne v Moskve.

7. Irán – 1,6 bilióna USD
Iránsky národný futbalový tím je od roku 2014 najvyššie hodnoteným ázijským tímom. Päťkrát sa kvalifikoval na majstrovstvá sveta a dúfa, že hráči ako Sardar Azmoun mu pomôžu v skupine B prekonať Maroko, Portugalsko a Španielsko.

6. Anglicko – 2,02 bilióna USD
Víťaz Majstrovstiev sveta z roku 1966, Anglicko chce dosiahnuť tentoraz lepší výsledok, ako len skončiť v osemfinále.

5. Južná Kórea – 2,03 bilióna USD
Známa svojimi značkami ako LG Electronics a Samsung, je Južná Kórea jednou z najväčších svetových ekonomík. Patrí tiež k favoritom ázijského futbalu. Najlepší výkon bolo semifinálové účinkovanie v roku 2002, kedy podľahla Nemecku.

4. Brazília – 2,05 bilióna USD
Brazília pôsobí v odvetviach poľnohospodárstva, výroby a služieb a má najväčšiu ekonomiku v Južnej Amerike. Má päť víťazných tímov Svetového pohára. Najlepší strelec Pelé – trojnásobný víťaz Svetového pohára – je považovaný za jedného z najlepších hráčov všetkých čias.

3. Francúzsko – 2,5 bilióna USD
Finančné služby, bankovníctvo a poistenie významne prispievajú k francúzskemu hospodárstvu, ale je známe aj vďaka futbalu, veď stačí spomenúť mená ako Thierry Henry, Micheli Platini či Zinedine Zidane. Francúzsko vyhralo Majstrovstvá sveta v roku 1998 a je jedným z favoritom na získanie trofeje tento rok.

2. Nemecko – 3,6 bilióna USD
Nemecko má inovatívne hospodárstvo s výrazným exportom vozidiel, strojov a farmaceutických výrobkov. Zo svetového šampionátu má aj štyri víťazstvá, čo z neho robí jeden z najúspešnejších národov v rámci majstrovstiev. Naposledy sa Nemcom nepodarilo prebojovať do štvrťfinále v roku 1978, čo už je  40 rokov.

1. Japonsko – 4,8 bilióna USD
Japonsko je tretím najväčším hospodárstvom na svete po Číne a USA. Je kolískou mnohých najznámejších značiek na svete, ako sú Toyota, Sony či Nintendo. Jeho národný futbalový tím sa kvalifikoval na každé majstrovstvá sveta FIFA od roku 1998.

Súvisiace články

Aktuálne správy