Stavebná produkcia eurozóny v marci medzimesačne klesla o 0,3 %

Na Slovensku marcová stavebná výroba oproti predošlému mesiacu stúpla o 2,3 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v marci medzimesačne oslabila o 0,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie klesla o 0,9 percenta. Medziročne stavebná výroba v eurozóne v marci posilnila o 0,8 percenta, ale v rámci celej EÚ sa zmenšila o 1,3 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval vo štvrtok.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia v marci medzimesačne posilnila o 2,3 percenta, čo bol v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, druhý najsilnejší rast. Najviac medzimesačne stavebníctvo posilnilo v Španielsku (3,1 %) a tretí najsilnejší rast evidovali v Belgicku (1,1 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej výroby bol v Maďarsku (-10,3 %), Rumunsku (-9,2 %) a vo Francúzsku (-2,6 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v marci posilnilo o 4,9 %, čo bol v rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, tretí najsilnejší rast po Poľsku (18,8 %) a Španielsku (17,1 %). Najviac marcová stavebná produkcia medziročne oslabila v Rumunsku (-10,8 %), vo Veľkej Británii (-8,1 %) a vo Francúzsku (-2,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy