Firma Kellogg zastavila aktivity vo Venezuele, závod vláda skonfiškovala

Americký producent cereálií Kellogg oznámil, že zastavuje svoje aktivity vo Venezuele. Ako dôvod uviedol zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v krajine, čo znemožňuje jeho ďalšiu činnosť.
„Zhoršovanie hospodárskej a sociálnej situácie v krajine donútilo spoločnosť Kellogg ukončiť prevádzku,“ uviedla firma v utorok 15. mája. Kellogg zamestnával vo Venezuele približne 400 ľudí.
Rozhodnutie amerického potravinárskeho koncernu podráždilo venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý ukončenie činnosti považuje za sabotáž s cieľom poškodiť ho pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Tie sú naplánované na 20. mája.
V reakcii na krok firmy oznámil, že závod výrobcu cereálií v meste Maracay bude skonfiškovaný a presunutý do rúk zamestnancov, aby mohli v produkcii pokračovať. Zároveň dodal, že úrady začali súdne konanie proti vedeniu firmy, nakoľko zatvorenie závodu je neústavné. Kellogg v stredu potvrdil, že jeho závod vláda skonfiškovala.
Venezuela už niekoľko rokov zápasí s rozsiahlou hospodárskou krízou. Inflácia v krajine patrí k najvyšším na svete. Podľa opozičných politikov a ekonómov už presiahla 6000 %.
Výrobca cereálií Kellogg je ďalšou z mnohých zahraničných firiem, ktoré zrušili, alebo minimálne obmedzili svoje aktivity v juhoamerickej krajine. K hlavným dôvodom patrí inflácia a nedostatok vstupných surovín.
Pred firmou Kellogg sa z Venezuely stiahli napríklad Clorox, General Mills, General Motors, Harvest Natural Resources či Kimberly-Clark. Venezuelská vláda následne závody niektorých firiem, ktoré sa rozhodli svoje aktivity v krajine ukončiť, skonfiškovala. Americkému výrobcovi čistiacich prostriedkov Clorox skonfiškovali úrady v roku 2014 dva závody a v roku 2016 aj závod výrobcu hygienických potrieb Kimberly-Clark. Firma so sídlom v Texase sa preto nedávno obrátila na Medzinárodné centrum pre riešenie investičných sporov pri Svetovej banke, aby začalo v tejto veci arbitrážne konanie.
Prezident Nicolás Maduro, ktorý je vo funkcii od roku 2013, obviňuje z krízy „ekonomickú vojnu,“ ktorú proti jeho krajine vedú zahraničné vlády a firmy. Jeho kritici však za hlavný dôvod ekonomickej krízy považujú zlú hospodársku politiku vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy