Medziročná inflácia v eurozóne aj v EÚ v apríli oslabila

Aprílová medziročná inflácia v eurozóne klesla na 1,2 % z marcových 1,3 %. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie oslabila na 1,4 percenta z marcovej úrovne 1,5 percenta.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v apríli spomalila na 1,2 percenta z marcových 1,3 percenta. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie oslabila na 1,4 percenta z marcovej úrovne 1,5 percenta. Medzimesačne sa ceny v eurozóne v apríli zvýšili o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 0,2 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v apríli zrýchlila na 3 percentá z marcovej úrovne 2,5 percenta. V rámci členských krajín Európskej únie bola slovenská medziročná inflácia druhá najsilnejšia. Medzimesačne slovenské ceny v apríli stúpli o 0,6 percenta.

Medziročný pokles cien v apríli registrovali na Cypre, kde sa znížili o 0,3 percenta, a v Írsku, kde klesli o 0,1 percenta. Najslabší rast cien zaznamenalo Portugalsko, a to na úrovni 0,3 %. Najvyššiu medziročnú infláciu evidovali Rumunsko (4,3 %), Slovensko (3 %) a Estónsko (2,9 %). V porovnaní s marcom sa medziročná inflácia v apríli spomalila v 12 členských štátoch EÚ, nezmenila sa v jednej krajine a zrýchlila sa v štrnástich štátoch.

K medziročnému rastu cien v eurozóne v apríli najviac prispelo zdraženie v segmente potravín, alkoholu a tabaku, ktoré inflácii pridalo 0,47 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ceny služieb (+ 0,45 pb), energií (+ 0,25 pb) a priemyselných tovarov (+ 0,07 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy