Dôvera v nemeckú ekonomiku v máji stagnovala, v eurozóne stúpla

Nemeckým investorom sa v máji nezmenila nálada a ich dôvera v ekonomiku zostala na aprílovej úrovni, čo sa zhoduje s predpoveďami analytikov. Vyplýva to z najnovších údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW kľúčový index dôvery investorov a analytikov v ekonomiku Nemecka, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v máji stagnoval na úrovni -8,2 bodu. Dlhodobý priemer je pritom 23,4 bodu.
Ale hodnota ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku v máji mierne klesla na 87,4 bodu z aprílových 87,8 bodu. To je však lepší výsledok ako jej zníženie na 86,2 bodu, ktoré očakávali analytici.
„Vplyv relatívne pozitívnych hodnôt pre nemecký vývoz a výrobu v marci 2018 bol v poslednom prieskume zatienený neistotou motivovanou nedávnymi politickými udalosťami. Rozhodnutie USA odstúpiť od jadrovej zmluvy s Iránom a obavy z eskalácie medzinárodného obchodného konfliktu s USA, ako aj ďalšie zvýšenie cien ropy mali celkovo negatívny vplyv na ekonomické očakávania v Nemecku,“ komentoval májové výsledky prezident ZEW profesor Achim Wambach.
Ale v prípade eurozóny sa májový index dôvery ZEW medzimesačne zvýšil o 0,5 bodu na 2,4 bodu. Indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne však tiež zaznamenal v máji pokles, a to o 1,6 bodu na 56,1 bodu.
Ceny ropy výrazne vzrástli po vyhlásení USA, že odstupujú od jadrovej zmluvy s Iránom. V dôsledku toho sa zvýšili aj inflačné očakávania pre Nemecko. Príslušný ukazovateľ je teraz na úrovni 66,5 bodu, čo je o 12,5 bodu viac ako v apríli.

Súvisiace články

Aktuálne správy