HSBC: Máme za sebou prvú obchodnú transakciu pomocou blockchainu

, ČTK Foto: thinkstock

Používanie technológie blockchain v bankovníctve by malo obmedziť riziká podvodov v transakciách a zároveň aj znížiť počet potrebných krokov.

Prvenstvo vo svete transakcií medzinárodného obchodu s využitím technológie blockchain si môže pripísať britská banka HSBC Holdings Plc. Potvrdilo sa tak, že táto technológia je komerčne životaschopná vo financovaní medzinárodného obchodu, uviedla vo vyhlásení banka. Technológia blockchain je šifrovaná databáza transakcií s kryptomenou.

Išlo o transakciu pre globálnu poľnohospodársku a potravinársku skupinu Cargill, ktorú HSBC uskutočnila spolu s ING Bank N. V. "Využitie technológie blockchain znamená, že financovanie obchodu bude jednoduchšie, rýchlejšie, bezpečnejšie a transparentnejšie," uvádza vyhlásenie HSBC.

Používanie technológie blockchain v bankovníctve by malo obmedziť riziká podvodov v akreditívnych a iných transakciách, ako aj znížiť počet nutných krokov. Akreditív je forma platby, ktorá sa v medzinárodnom obchode využíva na obmedzenie rizík pri obchodných platbách najčastejšie. Týmto spôsobom sa ročne uskutočnia obchody za viac ako dva bilióny dolárov. Znamená to však vypracovanie niekoľkých papierových dokumentov a ich výmena trvá zhruba päť až desať dní. V prípade Cargill transakcia trvala 24 hodín, napísala agentúra Bloomberg.

V minulosti sa už síce objavili obchodné transakcie s využitím technológie blockchain, ale len v spojení s inými technológiami. Tentoraz šlo o prvé použitie jedinej zdieľanej digitálnej aplikácie a nie viacerých systémov, uviedla banka HSBC.

Dôvody, prečo sa akreditívy stále používajú, sú dva. Jednak je to absencia digitálnej infraštruktúry, čo už teraz možná neplatí, a nevyhnutnosť koordinácie viacerých strán. Technológiu, ktorá bola v prípade Cargill použitá, podporuje 12 bánk. Transakcia prebehla na platforme Corda z dielne spoločnosti R3, ktorá je na čele konzorcia viac než stovky finančných inštitúcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy