Musk nakupoval akcie Tesly, z prepadu sa vysmieva

, Money CNN;BI;Bloomberg Foto: SITA/AP

Elon Musk v pondelok nakúpil akcie automobilky Tesla za približne 9,85 milióna dolárov, čím si upevnil pozíciu najväčšieho akcionára spoločnosti. nakúpil ďalších 33 000 akcií spoločnosti za trhové ceny. je to nezvyčajné, pretože generálni riaditelia obyčajne nekupujú akcie svojich firiem na voľnom trhu, väčšinou si uplatnia opcie. Toto bol prvý nákup akcií Tesla zo strany Muska po viac ako roku.

Výkonný riaditeľ a jeden zo zakladateľov Tesly, Elon Musk, vlastnil už pred posledným nákupom najviac akcií spoločnosti. Podľa údajov agentúry Bloomberg sa jeho podiel momentálne blíži k 20 percentám, pričom Muskova pondelková akvizícia bola najväčšou od marca 2017. navyše má neobvyklý bonus, ktorý mu umožní nakúpiť približne 20 miliónov ďalších akcií, ak spoločnosť dosiahne určité výkonnostné ciele.

Hromadný nákup akcií svojej vlastnej firmy nasleduje po tom, čo sa Musk minulý týždeň na tlačovej konferencii vyhol otázkam analytikov na finančnú situáciu automobilky Tesla, ktorá sa v prvom štvrťroku 2018 prepadla do rekordnej straty 709,6 milióna dolárov.

Šéf Tesly na konferencii k k výsledkom firmy označil otázky na jej výkon za "nudné" či "hlúpe" a ponechal ich bez odpovede. Svoj postup obhajoval v piatok na Twitteri slovami, že pýtajúci sa analytici nereprezentujú investorov, ale burzových špekulantov, ktorí počítajú s budúcim poklesom hodnoty akcií.

V piatok sa na svojom účte na Twitteri posmieval špekuláciám obchodníkov, ktorí na burze predpokladajú prepad ich hodnoty, pričom nešetril siláckymi vyhláseniami o tom, že títo špekulanti "čoskoro zhoria" pretože "plameňomety by mali doraziť práve včas." Miera "krviprelievania" investorov, ktorí akciám Tesly neveria bude podľa neho neskutočná.

Ak venujete pozornosť tomu, čo robí Elon Musk, alebo ho jednoducho nasledujete na Twitteri, potom viete, že nenávidí obchodníkov, ktorí zaujali krátku pozíciu voči Tesle. Analytici z firmy S3 Partners sa domnievajú, že investori sa rýchlo blížia k maximálnemu počtu akcií, ktoré môžu byť na krátko. Dňa 3. mája ich bolo viac ako 40 miliónov, rýchlo sa približuje strop s približne 47 miliónmi, odhaduje  S3.

"Ak bude krátkodobý dopyt pokračovať v rastúcom tempe, dopyt prevýši ponuku," uviedol Ihor Dusaniwsky, generálny riaditeľ S3. Podľa neho sa zvyšujú aj poplatky za vypožičiavanie akcií, ktoré by mohli dosiahnuť viac ako 10 %, keď sa dopyt priblíži k 45 miliónom akcií. Na porovnanie, poplatky v októbri 2017 boli zhruba 0,75 %. "Ak sa predaj nakrátko bude naďalej zvyšovať a poplatky
dosiahnu úroveň 10 %, bude to stáť 2 – 4 milióny dolárov denne na financovanie všetkých krátkych pozícií Tesla,"
povedal Dusaniwsky. "Nedostatok akcií na pôžičku, zvýšenie nákladov na akcie a vyčerpanie rizikových limitov nakoniec obmedzí predaj akcií Tesla na krátko," povedal Dusaniwsky. "Keď sa k tomu priblížime, cena akcií spoločnosti Tesla bude čoraz viac závisieť od dlhodobého nákupu a predaja akcionárov – šorty budú na pozícii autopilota a longy na sedadle vodiča."

Výrobcovi elektromobilov Tesla sa počas jeho pätnásťročnej existencie nepodarilo dosiahnuť zisk v medziročnom porovnaní ani raz vo svojej histórii. Za ostatných osem rokov, kedy sa s akciami Tesly obchoduje na burze, vykázala automobilka zisk len v dvoch štvrťrokoch. Agentúra Bloomberg uvádza, že v troch z posledných štyroch štvrťrokov firma minula cez miliardu dolárov zo svojich hotovostných rezerv.

Súvisiace články

Aktuálne správy