Významnejšie rezidenčné projekty v pohraničí sú v ponuke v oboch krajinách

Pri významnejších rezidenčných projektoch v pohraničí je pravidlom, že nehnuteľnosť je v ponuke v oboch krajinách.

Pri významnejších rezidenčných projektoch v pohraničí je pravidlom, že nehnuteľnosť je v ponuke v oboch krajinách. Ekonomicky silné slovenské regióny, napríklad Bratislava, generujú neutíchajúci záujem o bývanie. Pre TASR to uviedol predseda Realitnej únie SR Attila Mészáros s tým, že existuje aj cezhraničná spolupráca realitných kancelárií.
Tvrdí, že developerské spoločnosti si uvedomujú záujem a prioritne sa zameriavajú na slovenskú klientelu. "V prípade developerských projektov sa na slovenskú realitnú kanceláriu (RK) zväčša obracia priamo developer. Ak poveril predajom zahraničnú RK, vzniká priestor na cezhraničnú spoluprácu realitných kancelárií," povedal.
Podľa jeho slov zahraničná RK ponúka štandardne aj služby ako sprostredkovanie zahraničného úveru vrátane výhodných úverov na podporu bývania, architektonické služby, daňové poradenstvo či pomoc pri prevode vlastníckeho práva. "Slovenská realitná kancelária tak už nemusí zabezpečovať tieto služby. Venuje sa viac marketingu a asistencii pri predaji," priblížil Mészáros.
Iná je situácia v prípade menších projektov, samostatných predajov domov, bytov či pozemkov, vtedy je úloha slovenskej RK viac komplexná. "Naše realitné kancelárie citlivo vnímajú špecifické potreby Slovákov v zahraničí, ako je asistencia pri prihlásení na pobyt, poistenie nehnuteľnosti, kontakt s miestnymi úradmi a obcou. Veľmi časté sú požiadavky na preklady listín, tlmočenie a podobne," uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy