Mať vlastného alebo externého účtovníka? Každý z nich má svoje pre a proti

, PR článok

Prinášame vám prehľad plusov a mínusov, ktoré obe voľby prinášajú.

Po rušnom období daňových priznaní ste možno usúdili, že od externej firmy nedostávate individuálny prístup, ktorý potrebujete. Alebo naopak, že sa chcete zamerať iba na kľúčové aktivity a všetko ostatné outsourcovať. To, či sa oplatí zamestnať si vlastného účtovníka alebo sa zveriť do služieb externistu, však závisí od viacerých faktorov. Prinášame vám prehľad plusov a mínusov, ktoré obe voľby prinášajú.

Rozsah povinností

Základná otázka, ktorou by ste sa mali pred samotným rozhodnutím zaoberať, súvisí s vašimi očakávaniami. Patríte medzi firmy, ktoré si len potrebujú splniť zákonom stanovené povinnosti (platba preddavkov, daní, tvorba daňového priznania a pod.) a bežné účtovné operácie? Alebo očakávate aj daňovú optimalizáciu a finančné analýzy?

Tieto činnosti totiž primárne vykonávajú daňoví poradcovia a nie účtovníci. Ak teda hľadáte komplexného človeka, ktorý dokáže obsiahnuť celú plejádu rôznych činností, internista bude vhodnejšou voľbou. Pokiaľ vám stačia základné účtovné služby, pokojne sa spoľahnite na externú firmu či jednotlivca.

Cena verzus kvalita

Výška nákladov bude zaujímať každého majiteľa firmy. Preto je snaha ušetriť a znížiť ich na minimum pochopiteľná. Na druhej strane, mať poriadok vo financiách znamená predísť prípadným pokutám a problémom so štátnymi inštitúciami či partnermi. Ako sa teda dostať ku kvalitnému účtovníkovi, hlavne v prípade, že sa sami v účtovníctve veľmi nevyznáte?

Z tohto pohľadu majú externisti výhodu. Veľmi ľahko si môžete nájsť referencie o ich práci, prístupe a dostať sa k cenovej ponuke. Nájsť kvalitného internistu môže byť časovo aj finančne výrazne zložitejšie. Výberové konanie, ako aj hľadanie správneho kandidáta môže trvať mesiace. Dohoda s externistom z fachu, ktorý má dobré meno, je otázkou telefonátu a krátkeho stretnutia.

Náklady a zodpovednosť   

Podstatnou zložkou sú aj vynaložené prostriedky. Nejde len o plat a odvody, ktoré ako zamestnávateľ budete uhrádzať. Každý účtovník potrebuje pracovať s účtovným softvérom a neustále sa vzdelávať, keďže zákon a jeho výklad sa často menia. V prípade externistov nič podobné neriešite. Zaplatíte dohodnutý paušál a účtovníctvo môžete pustiť z hlavy.

Netreba zabúdať ani na otázku zodpovednosti. Pokiaľ budete mať v účtovníctve, či dokonca daňovom priznaní chybu, môžu prísť sankcie. Zosobniť ju vlastnému zamestnancovi je právne zložité. Ak sa vám niečo podobné „podarí“, bude jednoduchšie peniaze hľadať inde. V prípade serióznej externej spoločnosti môže byť súčasťou kontraktu dohoda o tom, že prípadné pokuty vzniknuté chybou znáša práve ona.


Chcete byť prioritou? Nešetrite

Externý účtovník má zväčša viacero klientov. Očakávať, že preňho budete prioritou len preto, že vy ste na niečo zabudli alebo potrebujete s niečím okamžite poradiť, je naivné. Ak sa vám bude venovať nad rámec dohody, tak si za jeho čas priplatíte. Najmä v období podania daňových priznaní (odvádzaní DPH či iných povinných platieb) to môže byť pomerne veľký problém.

Hlavne, ak nepatríte k bežným, „tabuľkovým“ spoločnostiam, ale vyžadujete komplexnejšie služby a flexibilitu zo strany účtovníka. Externí účtovníci bývajú skvelí experti, no požadujú účtovné podklady zaslané načas a pripravené správne. Toto môže byť pre niekoho komplikácia. Interný zamestnanec teda bude v podobnom prípade vhodnejšou voľbou.

Univerzálna odpoveď na otázku, či staviť na externistu alebo skôr interného účtovníka, neexistuje. V prípade, že nemáte z hľadiska účtovníctva žiadne špecifické požiadavky a ide vám len o splnenie štátom vyžadovaných povinností, stavte na outsourcing. Interný človek by bol pre firmu nadmernou finančnou záťažou.

Pokiaľ vyžadujete skôr daňového poradcu, ktorý je zároveň účtovníkom, čo vám zabezpečí aj širšie finančné analýzy a bude vám k dispozícii v zásade kedykoľvek, internista stojí za zváženie. Nech sa však rozhodnete akokoľvek, bezproblémová komunikácia by mala byť v každom prípade odrazovým mostíkom. Skrátka, ak vám daný človek nesedí, spolupráca nebude fungovať bez ohľadu na schopnosti a prax partnera.

Napredovať v podnikaní s biznis úvermi od Tatra banky? Je to úveriteľné!

 

Súvisiace články

Aktuálne správy