Agentúra Moody’s privítala rozhodnutie NBS o sprísnení proticyklického kapitálového vankúša

Vďaka prísnejším kapitálovým požiadavkám by si mali slovenské banky udržať svoju solídnu kapitálovú základňu aj v prostredí silného rastu úverov, tvrdí ratingová agentúra.

Rozhodnutie Národnej banky Slovenska (NBS) o zvýšení proticyklického kapitálového vankúša posilní úverovú dôveryhodnosť slovenského bankového sektora. Uviedla to v pondelok medzinárodná ratingová agentúra Moody’s.

Banková rada NBS minulý týždeň oznámila, že mieru proticyklického kapitálového vankúša pre domáce expozície s účinnosťou od 1. augusta 2018 zvyšuje na 1,25 % zo súčasnej úrovne 0,50 %. Zároveň potvrdila mieru proticyklického kapitálového vankúša na úrovni 1,25 % aj od 1. mája 2019.

Podľa agentúry Moody’s tento krok podporí solventnosť bánk, ako aj ich schopnosť odolávať zvyšujúcim sa rizikám v podobe rastúceho objemu hypotekárnych úverov a cien nehnuteľností. Vďaka prísnejším kapitálovým požiadavkám by si mali slovenské banky udržať svoju solídnu kapitálovú základňu aj v prostredí silného rastu úverov, uviedla agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy