Slovensko chce posilniť spoluprácu s Poľskom v daňovej politike

Slovensko má záujem posilniť spoluprácu s Poľskom v oblasti daňovej politiky a snažiť sa zamedziť spoločnostiam odvádzať dane v zahraničí alebo v tzv. daňových rajoch. Uviedol to v stredu predseda vlády SR Peter Pellegrini po rokovaní s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým vo Varšave.
Morawiecki upozornil, že v oboch krajinách pôsobí veľa spoločností, ktoré odvádzajú dane v daňových rajoch, a tým Poľsko i Slovensko ochudobňujú.
Pellegrini priblížil, že s poľským premiérom hovorili o daňovej politike aj v súvislosti s digitálnou ekonomikou. „Biznis sa deje v digitálnom prostredí, skoro bez žiadneho použitia reálnych peňazí, je teda ľahké digitálnym spôsobom kontrolovať, na ktorom území a od koho sú generované príslušné zisky a tržby,“ vysvetlil premiér. Potom je podľa neho „veľmi jednoduché docieliť a vynútiť, aby z tých tržieb a ziskov, ktoré sú generované v danej krajine, boli odvedené aj príslušné dane“.
Obaja premiéri sa zhodli na tom, že v Poľsku i na Slovensku pôsobí veľa spoločností, ktoré nielen na základe výhodnejších podmienok, ale aj kvôli pokynom svojich materských spoločností odvádzajú dane v zahraničí. Pellegrini uviedol, že o takomto konaní je potrebné hovoriť: „Treba si hovoriť, aké sú reálne toky, kde sa produkujú hodnoty a kde nakoniec benefity z tých hodnôt končia.“
„Privítali by sme, ako obaja premiéri, aby zisk, ktorý sa generuje v Poľsku a na Slovensku, tu aj zostal, bol zdanený. Z toho štát môže poskytovať lepšie služby a zase firmy ten zisk môžu použiť na reinvestície a zveľaďovanie podnikania tu,“ konštatoval Pellegrini.
Podľa Morawieckého je nevyhnutné, aby sa o tejto téme hovorilo aj na úrovni Európskej únie. O zdaňovaní je potrebné hovoriť aj v súvislosti s tvorbou budúceho rozpočtu EÚ, uzavrel Pellegrini.

Súvisiace články

Aktuálne správy