Sociálna poisťovňa pokračuje v prepočtoch dôchodkov starodôchodcom

Sociálna poisťovňa kontinuálne pokračuje v prepočtoch dôchodkov tzv. starodôchodcom. Zákonný termín na tento krok má pritom stanovený do 30. októbra 2018.
Starobní dôchodcovia o prepočet nemusia žiadať, poisťovňa tak urobí automaticky bez žiadosti. Zároveň opätovne pripomína verejnosti, že rozhodne o sume každého starobného dôchodku, na ktorý sa nové určenie sumy vzťahuje, a doručí o tom poberateľovi starobného dôchodku aj písomné rozhodnutie.
Prepočet sa týka skupiny približne 135.000 dôchodcov, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa právnych predpisov účinných pred 1. januárom 2004 a ktorým musí Sociálna poisťovňa podľa novej právnej úpravy nanovo určiť sumu ich dôchodku. Ak im vznikne nárok na zvýšenie dôchodku, bude im táto zvýšená suma doplatená spätne od 1. januára 2018 bez ohľadu na to, kedy Sociálna poisťovňa o novom určení sumy dôchodku rozhodne.
Poberateľ starobného dôchodku si môže preveriť, či má, alebo nemá nárok na prepočet starobného dôchodku aj prostredníctvom kalkulačky uverejnenej na webovej stránke Sociálnej poisťovne.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy