Nové platové podmienky pre verejných zamestnancov zrušia zásluhovosť

Návrh vlády na úpravu platových tabuliek pre zamestnancov vo verejnom sektore zruší zásluhovosť v systéme a niektorých zamestnancov môže poškodiť. Tvrdí to predseda mimoparlamentnej strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý.
Štruktúrované tabuľky by po novom malo nahradiť šesť platových kategórií, ktoré na prvý pohľad podľa Beblavého vyzerajú ako zvýšenie mzdy a dodržiavanie Zákonníka práce, ktorý platí pre súkromný sektor. Beblavý v tom však vidí riziká. „Nové platové podmienky znamenajú, že by sa zrušila zásluhovosť na základe odpracovaných rokov, ktoré doteraz asi ako jediné faktory motivovali nízko platených zamestnancov zostávať vo verejnej správe. Ide najmä o starších zamestnancov a tých je väčšina. Odhadujeme, že vo väčšine prípadov platy nielen že nestúpnu, ale niektorých zamestnancov môžu poškodiť,“ tvrdí Beblavý.
Zamestnanec vo verejnej správe sa teda podľa jeho slov dostáva do rovnakej pozície ako zamestnanec v súkromnom sektore. Bude si sám musieť vyšší plat vyjednať, čo však členka predsedníctva strany Jaroslava Lukačovičová považuje za veľmi problematické v slovenských podmienkach. „Veľké rozpätie pri určovaní platu verejných zamestnancov dáva priveľkú moc do rúk ich vedúcich pracovníkov, ktorí sú často politickými nominantami. Vláda vytvára účinný nástroj na páchanie korupcie,“ tvrdí Lukačovičová.
Strana podala už vlani na Ústavný súd podnet, ktorý napáda platovú diskrimináciu verejných zamestnancov vo verejnom sektore oproti zamestnancom v súkromnom sektore. „My sme za zachovanie platových tabuliek vo verejnom sektore, pretože štát a štátni zamestnanci v sebe nemajú prirodzene zakódované šetrné hospodárenie, ako je to v súkromnom sektore. Chceme v tabuľkách ponechať aj jedinú sociálnu istotu, ktorú títo zle platení zamestnanci majú, tou je zvyšovanie platu podľa odpracovaných rokov, každý rok o 0,5 %,“ dodal Beblavý.

Súvisiace články

Aktuálne správy