Ceny domov v USA sa výrazne zvýšili

Podľa indexu S&P CoreLogic/Case-Shiller, ktorý mapuje ceny domov v dvadsiatich amerických mestách, vo februári domy medziročne zdraželi o 6,3 %.

Ceny domov v USA výrazne stúpli. Podľa indexu S&P CoreLogic/Case-Shiller, ktorý mapuje ceny domov v dvadsiatich amerických mestách, sa vo februári ceny oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zvýšili o 6,3 percenta. Išlo o ich najväčšie zdraženie za takmer tri roky. Najsilnejší dopyt po obytných nehnuteľnostiach naďalej trvá v mestách Seattle, Las Vegas a San Francisco, pričom podľa indexu ceny domov v meste Seattle vo februári medziročne vzrástli o 12,7 percenta, v Las Vegas o 11,6 percenta a v San Franciscu o 10,1 percenta.

Predaj nových domov v USA podľa údajov ministerstva obchodu v marci celkovo stúpol o 4 percentá. Rezort v utorok informoval, že minulý mesiac predaj nových domov v krajine posilnil na sezónne upravenú ročnú mieru 694 tisíc. Údaje o predaji za predchádzajúce dva mesiace ministerstvo revidovalo nahor, a to na ročnú mieru 667 tis. za február a 644 tis. za január. Za celý prvý kvartál sa predaj nových domov v USA medziročne zvýšil o 10,3 percenta a mediánová cena nového rodinného domu predaného na americkom trhu medziročne vzrástla o 4,8 percenta na 337 200 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy