SEPS plánuje v tomto roku preinvestovať vyše 127 miliónov eur

Objemovo najvýznamnejšou investičnou akciou v tomto roku bude realizácia prác na súbore stavieb Transformácia 400/100 kV Bystričany.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) výrazne navyšuje investície. Prevádzkovateľ prenosovej sústavy plánuje v tomto roku preinvestovať vyše 127 miliónov eur. V minulom roku to pritom bolo viac ako 55 miliónov eur. „Objemovo najvýznamnejšou investičnou akciou v tomto roku bude realizácia prác na súbore stavieb Transformácia 400/100 kV Bystričany,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci odboru komunikácie SEPS Norbert Deák. SEPS plánuje v tomto roku preinvestovať do tohto projektu vyše 41 miliónov eur.

Spomínaná investičná akcia zahŕňa vybudovanie novej 400 kilovoltovej rozvodne v elektrickej stanici Bystričany, vybudovanie dvoch nových 400 kilovoltových vedení pre pripojenie novej rozvodne v Bystričanoch do rozvodní v Hornej Ždani a Križovanoch a nevyhnutné rozšírenie týchto rozvodní pre umožnenie pripojenia nových vedení. „Súbor stavieb bude z veľkej časti financovaný z prostriedkov Medzinárodného fondu na podporu odstavenia JE V1 Bohunice (BIDSF),“ dodal Deák.

Prevádzkovateľ prenosovej sústavy v tomto roku taktiež plánuje inovovať riadiaci a informačný systém (RIS) Slovenského elektroenergetického dispečingu v Žiline. Inovácia sa bude týkať dispečerského riadenia energetiky, záložného dispečerského centra v Bratislave a dispečerského tréningového simulátora. „Počas výmeny týchto riadiacich systémov bude potrebné, aby dispečing prevádzkovateľa prenosovej sústavy plynulo prešiel na nový RIS, ktorý musí spĺňať aj európske legislatívne požiadavky,“ spresnil Deák. Plánovaný finančný objem na modernizáciu RIS je v tomto roku vyše 13 miliónov eur.

V tomto roku chce štátna spoločnosť pokračovať aj v prácach na prechode elektrickej stanice Podunajské Biskupice na rozvodňu nového typu, kde sa plánuje preinvestovať finančný objem vo výške 19,5 milióna eur a práce na výmene dvoch transformátorov a diaľkovom riadení v elektrickej stanici Spišská Nová Ves v celkovom finančnom objeme v tomto roku 9,6 milióna eur.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava vznikla rozdelením spoločnosti Slovenské elektrárne k 21. januáru 2002 na tri samostatné akciové spoločnosti. Spoločnosť vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska, ako aj dovoz, vývoz, tranzit elektrickej energie a jej presné meranie. Jediným akcionárom firmy je Ministerstvo financií SR.

https://venergetike.sk/investicie-elektrickej-prenosovej-sustavy-vyrazne-vzrastu/

Súvisiace články

Aktuálne správy