EÚ preskúma, či Taliansko oprávnene pomohlo leteckej spoločnosti Alitalia

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že začala hĺbkové vyšetrovanie s cieľom posúdiť, či preklenovací úver pre leteckú spoločnosť Alitalia v celkovej výške 900 miliónov eur predstavuje oprávnenú štátnu pomoc a či je v súlade s pravidlami EÚ.
Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že exekutíva EÚ má povinnosť presvedčiť sa, či pôžičky poskytnuté súkromným spoločnostiam zo strany členských štátov sú v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.
Letecká spoločnosť Alitalia je vo vlastníctve konzorcia Compagnia Aerea Italiana (CAI), ktorá je držiteľom 51 % akcií a spoločnosti Etihad Airways (49 % akcií) pôvodom zo Spojených arabských emirátov.
Spoločnosť Alitalia je vo finančných ťažkostiach už niekoľko rokov. Vlani v apríli jej zamestnanci odmietli plán na znižovanie nákladov, čo viedlo k tomu, že akcionári sa rozhodli neposkytnúť spoločnosti dodatočné financovanie. V dôsledku toho Alitalia 2. mája 2017 – v súlade s talianskym zákonom o bankrote – prešla pod nútenú správu.
Talianska vláda s cieľom zabezpečiť financovanie spoločnosti Alitalia aj počas obdobia nútenej správy, v máji 2017 poskytla spoločnosti preklenovací úver vo výške 600 miliónov eur. V októbri 2017 sa tento úver zvýšil o ďalších 300 miliónov eur. Taliansko v januári 2018 potvrdilo celkový štátny úver vo výške 900 miliónov eur pre spoločnosť Alitalia, ktorý označilo ako záchrannú pomoc v zmysle pravidiel EÚ o štátnej pomoci.
Komisia v roku 2017 dostala viacero sťažností, že ide o neoprávnenú štátnu pomoc, nezlučiteľnú s platnými pravidlami EÚ. Názor EK je, že štátny úver môže predstavovať štátnu pomoc, rozhodla sa však hĺbkovo preskúmať, či uvedená pôžička spĺňa podmienky uvedené v usmerneniach o povolenej štátnej pomoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy