Americké firmy plánujú zvyšovať počty zamestnancov aj mzdy

Daňová reforma ani plánované zvýšenie ciel na dovoz hliníka a ocele nemá na rozhodovanie väčšiny amerických firiem výraznejší vplyv, vyplýva z prieskumu Národného združenia podnikových ekonómov

Väčšina amerických firiem očakáva rast tržieb a plánuje zvyšovať počty zamestnancov aj mzdy. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, o ktorom informovalo v pondelok Národné združenie podnikových ekonómov (NABE). Takmer dve tretiny účastníkov prieskumu uviedlo, že daňová reforma administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorá počíta so znížením celkového daňového zaťaženia firiem a domácností v rozsahu 1,5 bilióna. USD, zatiaľ neovplyvnila ich rozhodovanie.

Podobne sa 68 % respondentov vyjadrilo, že ich investičné a náborové plány nezmenilo ani razantné zvýšenie dovozných ciel na oceľ a hliník, ktoré presadzuje Trumpova administratíva. Úpravy plánov v reakcii na daňovú a colnú politiku možno s vyššou pravdepodobnosťou očakávať medzi priemyselnými výrobcami, aj v tomto segmente však k zmenám pristupuje iba menšina firiem, vyplýva ďalej z prieskumu, ktorý uskutočnila NABE medzi 22. marcom a 3. aprílom.

Optimizmus amerických firiem je pravdepodobne skôr odrazom silného globálneho rastu v čase, kedy americká ekonomika od skončenia finančnej krízy zažíva už deviaty rok expanzie. Miera nezamestnanosti sa zároveň nachádza na 17-ročnom minime 4,1 %, čo vzhľadom na nižšiu dostupnosť pracovnej sily vytvára tlak na rast miezd, všíma si agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy