EÚ predĺžila o päť rokov clá na dovoz oceľových lán a káblov z Číny

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že rozširuje antidumpingové opatrenia v podobe nových ciel na oceľové laná a káble z Číny. Predĺženie ciel sa týka obdobia ďalších piatich rokov.
Exekutíva EÚ oznámila, že po preskúmaní situácie na trhu EÚ sa rozhodla pokračovať v režime antidumpingových ciel na dovoz čínskych oceľových lán a káblov.
Clá vo výške 60,4 % boli zavedené už v roku 1999 a ide v poradí už o tretie preskúmanie trhu pred uplynutím platnosti týchto opatrení a ich opätovné päťročné predĺženie.
V dôsledku preskúmania antidumpingových opatrení sa predĺženie ciel na rovnaké výrobky vzťahuje aj na tie, ktoré sú odosielané z Maroka a Kórejskej republiky.
Vyšetrovanie eurokomisie prinieslo dôkazy, že dumpingové praktiky by zo strany čínskych spoločností pokračovali, ak by EÚ zrušila svoje opatrenia, čo by malo negatívny dosah na oceliarsky priemysel EÚ.
Komisia v tejto súvislosti upozornila, že oceľové laná a káble majú široké využitie nielen v priemysle, ale aj v sektore rybolovu, námorníctva, ťažby, lesníctva a stavebníctva.
Hodnota trhu s týmito komoditami v EÚ sa odhaduje na približne 500 miliónov eur, priemyselne sa tomu v Únii venujú najmenej v 14 členských štátoch, najviac v Nemecku, Taliansku, Poľsku a Spojenom kráľovstva.
Oceliarsky sektor je pre hospodárstvo EÚ životne dôležitým odvetvím a má centrálne postavenie v globálnych hodnotových reťazcoch, ktoré poskytujú pracovné príležitosti pre stovky tisíc európskych občanov.
Celosvetový prebytok kapacity oceliarskeho priemyslu znížil v posledných rokoch ceny ocele na neudržateľnú úroveň, čo má negatívny vplyv na oceliarsky priemysel ako taký, a aj s ním súvisiace odvetvia a pracovné miesta. EÚ využíva plný potenciál svojich nástrojov na ochranu obchodu, aby zabezpečila rovnaké podmienky pre svojich výrobcov a ich schopnosť udržať si pracovné miesta v tomto sektore.
Komisia pripomenula, že v súčasnosti je v platnosti 53 protidumpingových opatrení týkajúcich sa výrobkov z ocele a železa, z čoho je 27 výrobkov z Číny.

Súvisiace články

Aktuálne správy