Zotavenie trhu s ropu stále nie je dostatočné, tvrdí Saudská Arábia

Dohoda o znížení ťažby medzi Organizáciou krajín vyrážajúcich ropu (OPEC), Ruskom a ďalšími producentmi síce pomohla k zotaveniu trhu ropou, ktoré však stále nie je dostatočné, tvrdí Saudská Arábia. Naopak, Rusko si už vie predstaviť uvoľnenie dohody.
Dohoda o obmedzení produkcie spôsobila pokles globálnych zásob ropy. S 2,8 miliardami barelov (1 barel = 159 litrov) sa nachádzajú výrazne pod vlaňajšou úrovňou 3,12 miliardy barelov, uviedol saudskoarabský minister energetiky Chálid al-Fálih na stretnutí predstaviteľov OPEC a ďalších producentov v saudskoarabskom meste Džidda. Dodal, že producentské krajiny musia byť trpezlivé, nesmú sa uspokojiť a počúvať názory, že už dosiahli svoje ciele.
Naopak, Rusko si vie predstaviť uvoľnenie dohody o obmedzení ťažby. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruského ministra energetiky Alexandra Novaka. OPEC a ďalší producenti budú o budúcnosti dohody rozhodovať v júni.
Saudská Arábia si nestanovila cieľ pre cenu ropy, uviedol al-Fálih. Jej zámerom je skôr stabilizácia cien a snaha o elimináciu prudkého kolísania. Médiá však s odvolaním sa na zdroje z odvetvia priniesli v minulých dňoch správy, že Saudská Arábia má záujem o cenu v pásme 80 USD až 100 USD (64,61 až 80,76 eura) za barel. Aktuálne sa cena severomorskej ropy Brent pohybuje na úrovniach tesne pod 74 USD za barel v blízkosti 3-ročného maxima.

Súvisiace články

Aktuálne správy