Tržby výrobcu liehovín Pernod Ricard vzrástli v 3. kvartáli takmer o 10 %

Francúzsky výrobca alkoholických nápojov Pernod Ricard oznámil za 3. kvartál obchodného roka 2017/2018 výrazné zrýchlenie rastu tržieb. Spoločnosť tak mohla zverejniť optimistickejšie vyhliadky na celý rok, varovala však, že na celkové výsledky bude mať nepriaznivý vplyv silnejúci kurz eura.
Po britskej spoločnosti Diageo druhý najväčší producent alkoholických nápojov na svete informoval, že tržby za 3. kvartál 2017/2018, čo znamená od januára do konca marca, vzrástli na organickej báze o 9,3 % na 1,977 miliardy eur. To znamená výrazné zrýchlenie ich rastu oproti vývoju v 2. kvartáli súčasného obchodného roka, keď tržby zaznamenali rast o 4,6 %. Spoločnosť tak zároveň prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s organickým rastom tržieb na úrovni 6,6 %. Podporil ich najmä zvýšený dopyt v Číne a Indii.
Vzhľadom na lepší než očakávaný vývoj v 3. štvrťroku firma, ktorá okrem iného produkuje koňak Martell, šampanské Mumm, vodku Absolut či írsku whisky Jameson, uviedla, že za celý rok predpokladá lepšie výsledky v oblasti organického rastu zisku, než uvádzala v predchádzajúcej prognóze. Zatiaľ čo ešte vo februári počítala s celoročným organickým rastom zisku z opakujúcich sa operácií na úrovni od 4 % do 6 %, v najnovšej prognóze stanovila rast na úrovni okolo 6 %.
Firma však zároveň upozornila, že rast kurzu eura bude mať na jej celoročné zisky o niečo horší vplyv, než predpokladala pred dvoma mesiacmi. V predchádzajúcej prognóze počítala s negatívnym vplyvom silnejúceho eura na zisk na úrovni okolo 180 miliónov eur, teraz očakáva, že rast kurzu eura by jej mal zo zisku skresať približne 200 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy