Rast inflácie v eurozóne sa v marci zrýchlil, ale menej, ako naznačil odhad

Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2018 mierne zrýchlilo na 1,3 % z februárových 1,2 %. A v celej Európskej únii sa zvýšilo na 1,5 % z 1,4 % vo februári. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré v stredu uverejnil Eurostat, štatistický úrad Európskej únie (EÚ).
Marcová miera inflácie v eurozóne však zaostala za rýchlym odhadom, podľa ktorého mala dosiahnuť 1,4 %. A je tiež nižšia ako vlani, v marci 2017, keď bola na úrovni 1,5 %. Aj EÚ mala v marci minulého roka vyššiu infláciu, a to 1,6 %.
Okrem toho, tempo rastu spotrebiteľských cien v regióne, ktorý zaviedol euro, aj v celej EÚ zostalo v marci tohto roka pod 2-% inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB).
Podľa spresnených údajov Eurostatu najnižšiu medziročnú mieru inflácie vykázali v marci 2018 Cyprus (-0,4 %), Grécko (0,2 %) a Dánsko (0,4 %). Naopak, najvyššiu infláciu zaznamenali Rumunsko (4 %), Estónsko (2,9 %), Slovensko a Litva (v oboch 2,5 %).
V porovnaní s februárom miera inflácie v marci klesla v šiestich členských štátoch EÚ, zostala stabilná tiež v šiestich a stúpla v 15 krajinách bloku.
V marci 2018 k rastu inflácie v eurozóne najviac prispeli ceny služieb (0,67 percentuálneho bodu, p.b.), po ktorých nasledovali ceny potravín, alkoholu a tabaku (0,41 p.b.), energií (0,20 p.b.) a priemyselných produktov bez energií (0,07 p.b.)

Súvisiace články

Aktuálne správy