Stavebná produkcia eurozóny aj celej EÚ vo februári medzimesačne klesla

Februárová produkcia stavebníctva eurozóny oproti predošlému mesiacu klesla o 0,5 % a v rámci celej EÚ sa zmenšila o 0,8 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny vo februári medzimesačne oslabila o 0,5 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie klesla 0,8 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, o ktorom informoval v stredu. Medziročne februárová výroba stavebného odvetvia eurozóny stúpla o 0,4 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšila o 0,1 percenta. Produkcia slovenského stavebníctva vo februári medzimesačne oslabila o 0,2 percenta, ale medziročne vzrástla o 6,4 percenta.

Medzimesačne produkcia stavebného odvetvia v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, vo februári najvýraznejšie oslabila v Bulharsku (-14 %), Slovinsku (-13,1 %) a v Maďarsku (-5 %). Najsilnejší rast stavebnej výroby v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom evidovali v Rumunsku (4,7 %), Francúzsku (2,7 %) a v Španielsku (0,9 %).

Medziročne sa výroba stavebného sektora v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najvýraznejšie zvýšila v Poľsku (31,3 %), Maďarsku (26,1 %) a v Rumunsku (10,6 %). Najväčšie medziročné oslabenie stavebnej produkcie vo februári evidovali v Belgicku (-5,3 %), Veľkej Británii (-3,9 %) a vo Francúzsku (-3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy