Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka najslabšia od roku 2012

Druhý deň obchodného týždňa zverejnila Čína dáta hrubého domáceho produktu, ktorý v medziročnom zúčtovaní rastie 6,8% tempom podľa očakávaní. Priemyselná výroba v Číne medziročne poklesla na 6,0% pričom sa očakával pokles na 6,4% z 7,2%. Čínske maloobchodné tržby zaznamenali medziročný nárast na 10,1% oproti očakávanej hodnote 9,7%. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: NIKKEI 225 +0,06%, Hang Seng Index -0,83%.

Na starom kontinente zverejnilo Spojené kráľovstvo index  priemerných zárobkov, ktorý medziročne stagnuje na úrovni 2,8% a neprekonal tak očakávania na úrovni 3,0%. Miera nezamestnanosti v Británii poklesla podľa očakávaní z 4,3% na 4,2%. Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku sa v apríli zhoršila. Dôvodom sú slabé dáta o vývoji ekonomiky a obavy z prípadných negatívnych dopadov obchodných sporov medzi USA a Čínou. Index dôvery v nemecké hospodárstvo klesá už tri mesiace. Index tak poklesol na -8,2 bodu pričom sa predpokladal pokles  na -0,8 bodu a na´dalej sa tak vzďaľuje od svojho dlhodobého priemeru ktorí je na úrovni 23,6 bodu. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 -1,07 %, CAC 40 +0,76 %, DAX +1,57%.

V Spojených štátoch  dosiahli stavebné povolenia úroveň 1,35 milióna, čo prekonalo očakávania na úrovni 1,33 milióna a na mesačnej báze tak vzrástli o 2,5%. Začatá výstavba v Spojených štátoch podľa očakávaní vzrástla o 1,9%, keď minulý mesiac poklesla o 3,3%. Ďalej USA zverejnilo dáta premyslenej výroby, ktorá v marci vzrástla o 0,5% a prekonala tak očakávania na úrovni 0,3%. Americký dolár počas obchodného dňa zaznamenal rast avšak investori sú k americkej mene naďalej opatrní kvôli napätiu na Blízkom východe a takisto obchodným sporom medzi USA a Čínou. Ceny ropy mierne klesli, kvôli výberu ziskov investorov z predchádzajúceho rastu. Avšak výraznejšiemu prepadu bránia obavy z prípadného narušenia dodávok. Americké akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA +0,87 %, S&P500 +1,06%, NASDAQ +1,74%.

Súvisiace články

Aktuálne správy