Čínska ekonomika v prvom kvartáli posilnila o 6,8 %

Rovnakým medziročným tempom čínska ekonomika rástla aj v predchádzajúcom kvartáli. Na celý rok 2018 si vláda v Pekingu stanovila cieľ rastu o „zhruba 6,5 %“.

Čínska ekonomika v prvom kvartáli medziročne posilnila o 6,8 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad krajiny. Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol viac, než je celoročný cieľ vlády v Pekingu na úrovni „zhruba 6,5 %“. Druhá najväčšia svetová ekonomika rástla rovnakým tempom aj v predchádzajúcom štvrťroku.

V roku 2017 sa HDP Číny zväčšil o 6,9 %. Vládny plán schválený v marci počíta v aktuálnom roku s miernym spomalením, v prípade jeho splnenia by však bol rast čínskej ekonomiky v celosvetovom porovnaní jeden z najvýraznejších.

Vlaňajší silný rast bol z veľkej časti financovaný úvermi a predajom nehnuteľností. V úsilí o zastavanie rastu zadlžovania čínska vláda postupne sprísňuje kontrolu poskytovania úverov. Uvoľnenie podmienok na úverovanie po finančnej kríze z roku 2008 totiž spôsobilo, že celkový dlh vlády, firiem a domácností, ktorý bol pred krízou na úrovni približne 170 % hrubého domáceho produktu, vzrástol až na súčasných viac ako 270 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy