Agentúra Fitch potvrdila ratingy Slovenskej sporiteľne

Dlhodobý emisný rating (IDR) Slovenskej sporiteľne agentúra ponechala na stupni A-

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v pondelok potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Slovenskej sporiteľne na stupi A-. Dlhodobý IDR Českej sporiteľne a českého peňažného ústavu Komerčná banka ponechala rovnako na stupni A-. Výhľady ratingov sú stabilné. Rating individuálnej bonity, čiže takzvaný viability rating, v prípade Slovenskej sporiteľni zostáva na stupni bbb+, v prípade Českej sporiteľne a Komerčnej banky na úrovni a-.

Ratingová známka Slovenskej sporiteľne podľa agentúry odzrkadľuje vysokú schopnosť materskej spoločnosti poskytnúť jej podporu v prípade, že to bude potrebné. Rakúska Erste Group Bank je 100-percentným vlastníkom Slovenskej sporiteľne a 99-percentným vlastníkom Českej sporiteľne. Slovenská aj česká dcéra tvoria kľúčovú časť podnikania skupiny Erste a významne prispievajú k jej ziskovosti a kapitalizácii. V prípade peňažného ústavu Komerčná banka je 60-percentným vlastníkom Société Générale.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

Súvisiace články

Aktuálne správy