Mesto, v ktorom ceny nehnuteľností rastú ako huby po daždi

, QZ Foto: TASR/AP

Dni nemeckého hlavného mesta ako centra dostupného bývania sa zdajú byť zrátané. Podľa správy Knight Frank, ceny nehnuteľností v Berlíne vzrástli vlani takmer o 21 %, čo je najvyššia hodnota spomedzi 150 hodnotených svetových miest.

Podľa správy Knight Frank šli ceny rezidenčných nehnuteľností vlani v globálnej miere hore iba o 4,5 %, čo predstavuje pokles o 7 % oproti roku 2016. Skutočnosť, že bývanie v Berlíne je stále cenovo dostupné v porovnaní napríklad s New Yorkom alebo Londýnom, podnietila príliv zahraničných investorov. Ani samotný Warren Buffett nezaváhal, minulý mesiac uzavrel franchisingovú dohodu s Rubina Real Estate, luxusnou bytovou spoločnosťou v Berlíne.

Rast zahraničných investícií, nízke úrokové sadzby a nárast obyvateľstva spôsobili, že trh s nehnuteľnosťami v Berlíne doslova exploduje. Fitch Ratings tento týždeň uviedol, že ceny nehnuteľností na bývanie v Nemecku vzrástli od roku 2010 o 60 %, pričom len minulý rok vzrástli o 8,6 %. Rast podporili lacné hypotéky a silný hospodársky rast. Fitch sa však domnieva, že táto miera rastu pokračovať nebude, pretože úrokové sadzby hypoték sa budú dvíhať. Nemecká centrálna banka tiež pozorne sleduje odvetvie nehnuteľností. Vo februári prišla s varovaním, že ceny v Berlíne môžu byť nadhodnotené až o 35 %.

Rastúce ceny bývania predstavujú problém pre mnohých obyvateľov Berlína a ceny nájmov nie sú na tom o nič lepšie. Bundesbank vo svojej februárovej správe uviedla, že náklady na prenájom sa v Berlíne v roku 2017 zvýšili o viac ako 9 %. Nová štúdia od nemeckej nadácie Hans Böckler tento týždeň varovala, že Nemecko má akútny nedostatok cenovo dostupných bytov – dopyt po cenovo dostupných domoch v súčasnosti v Nemecku prevyšuje ponuku o 1,9 milióna, v Berlíne o 310 000.

Súvisiace články

Aktuálne správy