Stop protekcionizmu: Celosvetový obchodný systém je vystavený riziku, varuje MMF

, CNBC Foto: TASR/AP

Podľa Medzinárodného menového fondu je nutné zrevidovať súčasný systém pravidiel pre globálny obchod. Hrozí nebezpečenstvo rastu protekcionizmu, na čo môžu doplatiť všetci.

USA a Čína oznámili zvýšenie cla vo výške stoviek miliárd dolárov za kľúčové vývozy, čo má podľa názoru odborníkov dopad na ekonomický rast a pracovný trh.

Globalizovaný systém, ktorý pretransformoval svet, je ohrozený úplným odstránením obranných mechanizmov proti protekcionizmu, povedala generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová počas prejavu v Hongkongu odvolávajúc sa na multilaterálny obchodný systém, ktorý ako povedala, by pomohol pomôcť miliónom ľudí z chudoby. "Kolektívne zlyhanie by bolo neospravedlniteľné."

Pocit naliehavosti riešiť situáciu vyplynul z rastúcich obáv z obchodnej vojny, ktoré vyvolal krok prezidenta Donalda Trumpa zavedením vysokých ciel na všetky dovozy ocele a hliníka do USA, ktoré sa rýchlo stretli s odvetnou represiou zo strany Číny a odporom mnohých ďalších obchodných partnerov vrátane EÚ.

K dnešnému dňu obe veľké ekonomiky oznámili clá vo výške stoviek miliárd dolárov na kľúčové vývozy. Zatiaľ čo opatrenia ešte neboli zavedené, trhy veľmi citlivo zareagovali na vývoj v obchodnej rétorike prichádzajúcej z oboch krajín.

Ekonómovia v Európskej centrálnej banky varujú, že zmeny globálnych sadzieb by mohli viesť k poklesu svetového obchodu až o 3 percentá a poklesu globálneho rastu až o 1 percento. "Vlády sa musia vyhnúť protekcionizmu vo všetkých jeho formách," povedala Lagardeová. "História ukazuje, že obmedzenia dovozu škodia všetkým, najmä chudobnejším spotrebiteľom."

Lagardeová dodala, že jednotlivé krajiny sú zodpovedné za zlepšenie obchodného systému prehodnotením svojich vlastných postupov. Trumpove kroky proti Číne boli založené na tvrdeniach o krádeži duševného vlastníctva a iných nespravodlivých obchodných praktikách zo strany druhej najväčšej ekonomiky sveta. V tomto sa Trump nemýli, Čína je známa tým, čo mnohí zahraniční investori a výrobcovia kritizujú ako obmedzujúce a diskriminačné politiky. Kritické vylepšenia, ako vysvetlila Lagardeová, musia zahŕňať "lepšiu ochranu duševného vlastníctva a zníženie deformácií politík, ktoré uprednostňujú štátne podniky".

Lagardeovej však optimistický pohľad pre celosvetový rast zostáva, keď hovorí o pretrvávajúcom "silnom vzostupe" na pozadí pozitívnych prognóz rastu pre väčšinu ekonomík. Podľa nej dozrel čas na uskutočnenie reforiem. "Neistota sa výrazne zvýšila. Od obchodného napätia, cez rastúce fiškálne a finančné riziká až po neistú geopolitickú situáciu," uviedla.

Súvisiace články

Aktuálne správy