Spotrebiteľské ceny v Taliansku rástli v marci viac, než sa očakávalo

Spotrebiteľské ceny v Taliansku vzrástli tento mesiac výraznejšie, než sa očakávalo. Uviedol to v piatok v predbežnom odhade taliansky štatistický úrad, pričom najviac k tomu prispeli ceny potravín.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v marci medziročne o 0,9 % po 0,5-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia očakávali, že inflácia sa zrýchli na 0,8 %. Najviac sa pod zrýchlenie podpísal rast cien potravín, ako aj vyššie ceny nepotravinových produktov oproti očakávaniam.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Taliansku zvýšili o 0,4 %. Aj v tomto prípade prekonali očakávania, keď ekonómovia počítali s rastom len o 0,1 %.
Rast zrýchlili aj jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré sú očistené o nestabilné ceny potravín a energií. Vo februári vzrástli o 0,6 %, v marci rast dosiahol 0,9 %.
Rovnako aj harmonizované spotrebiteľské ceny zrýchlili v marci tempo rastu a prekonali očakávania ekonómov. Oproti marcu minulého roka sa zvýšili o 1,1 % po 0,5-% raste v predchádzajúcom mesiaci a oproti februáru vzrástli o 2,5 %. V prvom prípade sa očakával rast o 0,8 %, v druhom o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy