Miera inflácie vo Francúzsku dosiahla v marci vyše 5-ročné maximum

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku zaznamenala tento mesiac zrýchlenie, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za vyše päť rokov. Uviedol to v piatok v rýchlom odhade francúzsky štatistický úrad Insee.
Spotrebiteľské ceny sa podľa informácií Insee zvýšili v marci medziročne o 1,5 %. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 1,2 %. Marcové tempo rastu prekonalo aj odhady ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením inflácie na 1,4 %. Navyše, marcový údaj predstavuje najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od októbra 2012, keď medziročná inflácia dosiahla 1,9 %. Prispel k tomu najmä rast cien potravín, tabakových výrobkov a služieb.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili tento mesiac o 1 % po tom, ako vo februári stagnovali. Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom spotrebiteľských cien o 0,8 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny sa medziročne zvýšili o 1,7 % po 1,3-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Opäť tak prekonali odhad, ktorý uvádzal rast o 1,5 %.
Rovnako rýchlejšie rástli aj harmonizované spotrebiteľské ceny v medzimesačnom porovnaní. Po februárovej stagnácii dosiahol marcový rast 1,1 %, pričom odhad poukazoval na 0,8-% rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy