Za problémy z jesene zaplatí dodávateľ slovensko.sk takmer štvrť milióna eur

Dodávateľ systému slovensko.sk bude musieť štátu zaplatiť pokutu vo výške viac ako 225 tisíc eur. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) si tým uplatňuje sankcie za septembrové incidenty súvisiace so spomalením systému a oneskoreným doručovaním rozhodnutí. „Ide zatiaľ o najvyššiu sumu, ktorú agentúra udelila dodávateľovi. Ten už za nedodržanie zmluvných podmienok prevádzky NASES-u vyplatil vyše 270-tisíc eur,“ informovala agentúra v tlačovej správe.

Prevádzkovateľ Ústredného portálu verejnej správy – slovensko.sk, konzorcium spoločností SWAN, a.s. a GlobalTel, a.s. bude musieť štátu uhradiť sankciu vo výške 225 543 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide o sankciu za prevádzkové problémy systému, ktoré sa v prvých týždňoch septembra 2017 prejavili oneskoreným doručovaním rozhodnutí po potvrdení doručenky používateľmi. O udelení sankcie sa rozhodlo na zasadnutí s dodávateľom 20. marca 2018 po tom, čo sa mu nepodarilo preukázať, že k problémom nedošlo jeho zavinením.

Po zmene vedenia agentúry v októbri 2017 ide už o piatu sankciu udelenú dodávateľovi systému. NASES si doteraz uplatnil sankcie v celkovej výške 271 403,41 eura bez DPH. Spolu tak dodávateľ za svoje pochybenia v roku 2017 vyplatí štátu 496 946,41 eura bez DPH. „Veríme, že v budúcnosti nevzniknú dôvody na uplatnenie ďalších sankcií a systém bude fungovať bez toho, aby používatelia pocítili akýkoľvek nekomfort. V prípade ťažkostí spôsobených dodávateľom si však budeme dôsledne uplatňovať nároky vyplývajúce z prevádzkovej zmluvy,“ konštatoval generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka.

Súvisiace články

Aktuálne správy