Eurozóna zaznamenala v januári prebytok bežného účtu

Eurozóna zaznamenala v januári 2018 prebytok bežného účtu, zatiaľ čo vlani v rovnakom období vykázala deficit. Vyplýva to z údajov, ktoré Európska centrálna banka (ECB) zverejnila vo štvrtok.
Prebytok bežného účtu eurozóny dosiahol v januári tohto roka 12,8 miliardy eur, zatiaľ čo v tom istom mesiaci vlani vykázal euroregión deficit 400 miliónov eur.
Prebytok eurozóny v obchode s tovarom sa pritom v januári zvýšil na 9,4 miliardy eur zo 7,2 miliardy eur pred rokom. Aj v obchode so službami vykázala eurozóna kladné saldo vo výške 5,7 miliardy eur namiesto vlaňajšieho deficitu vo výške 400 miliónov eur.
Navyše primárny príjem regiónu sa zvýšil na 9,2 miliardy eur z 8,3 miliardy eur pred rokom a deficit sekundárneho príjmu sa znížil na 11,5 miliardy eur z 15,5 miliardy eur v januári 2017.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy