Elon Musk už nebude mať stály plat, musí naplniť ciele ak chce 50 miliárd

, ČTK;CNBC Foto: SITA/AP

Akcionári amerického výrobcu elektromobilov Tesla schválili nový systém odmeňovania generálneho riaditeľa Elona Muska pre najbližších desať rokov. Musk už nebude dostávať fixnú mzdu, ale bude mať nárok na odmeny v akciách v prípade splnenia stanovených cieľov. Podľa agentúry DPA by tak mohol získať vyše 50 miliárd dolárov.

Ciele sú rozdelené do 12 etáp a pri splnení každej z nich získa Musk nárok na odmenu v akciách. Prvú etapu predstavuje zvýšenie trhovej hodnoty automobilky na 100 miliárd dolárov zo súčasnej zhruba 52,5 miliardy dolárov. Každá ďalšia etapa predpokladá zvýšenie trhovej hodnoty o ďalších 50 miliárd dolárov.

Pri splnení všetkých etáp by sa tak trhová hodnota Tesly mala vyšplhať až na 650 miliárd dolárov. Aby Musk získal nárok na odmenu v akciách, musí Tesla okrem nárastu trhovej hodnoty splniť aj ciele spojené s tržbami a ziskom.

Tesla uviedla, že hodnota zmluvy pri súčasnej cene akcií je 2,6 miliardy dolárov. V prípade plnenia stanovených cieľov však cena akcií porastie, takže sa bude zvyšovať aj hodnota Muskových odmien.

Plán bol podporený niektorými inštitucionálnymi akcionármi, ale boli proti nim iní a dvaja významní zástupcovia poradenských firiem.

Okrem dosiahnutia 12-tich kľúčových míľnikov za desať rokov, je ešte 16 prevádzkových. Osem sa zameriava na zvýšenie príjmov z 20 miliárd dolárov na 175 miliárd dolárov a ďalších osem cieľov zmenou EBITDA z 1,5 miliardy na 14 miliárd dolárov.

Plán je podmienený tým, že počas celého obdobia musí Musk zostať buď generálnym riaditeľom alebo výkonným predsedom. Okrem tohto plánu Musk nedostane žiadnu inú náhradu za svoju prácu v Tesle.

Akcionári by z tohto plánu mali pravdepodobne ťažiť bez ohľadu, či sa ciele dosiahnu, alebo nie. Plán  je navrhnutý tak, aby tlačil Teslu k naplneniu vízie Muska, v ktorej načrtol budúcnosť pre Tesla ako plne integrovanej firmy  v oblasti udržateľnej energie a výrobcu elektrických automobilov pre masový trh.

"Ak by sa dosiahli všetky tieto míľniky," napísala  Tesla vo svojom vyhlásení, "Tesla dosiahne svoje poslanie prechodu sveta na trvalo udržateľnú energiu a stane sa jednou z najcennejších a najúspešných firiem na svete. To je našou ambíciou. "

Akcie spoločnosti Tesla nedávno poskočili o 4 percentá.

"Investorov netrápi skutočnosť, že Tesla prišla o veľa peňazí, " povedal manažér spoločnosti Loup Ventures Gene Munster pre televíziu CNBC. "V dlhodobej perspektíve vidia väčšiu príležitosť, v trojici výroba, uskladnenie a využívanie energie."

Niektorí analytici sú však skeptickí. "Považujem to za potenciálny prínos pre akcionárov aj pre Muska, pretože ciele sú zosúladené s agresívnym cieľom trhovej kapitalizácie, ako aj so sériou operatívnych cieľov. Napriek tomu sa pýtam, prečo musí byť Musk tak veľmi motivovaný vzhľadom na jeho  vysoký kapitálový záujem v akciách TESLA a hrozbu prepadu jeho osobnej reputácie. Akcie TESLA považujeme za drahé pri súčasnom oceňovaní napriek našej prognóze ziskovosti z roku 2019," povedal  analytik CFRA Efraim Levy.a

Súvisiace články

Aktuálne správy