Už to nie je veľkolepý rast, kakao meníme za ropu

, CNBC Foto: SITA/AP

Ghana patrila k najväčších svetovým producentov kakaa. Prečo ten minulý čas? Africká krajina sa tento rok chystá významne podporiť svoj hospodársky rast úplne inou komoditou.

Ghana a jej sused, Pobrežie Slonoviny, dodávajú 60 % svetového kakaa. Vincenta Manu, zastupujúci Ghanu v Svetovej kakaovej nadácii hovorí, že úroda kakaa dosahuje 25 – 30 % poľnohospodárskeho HDP krajiny. Avšak toto odvetvie ohrozuje urbanizácia. "Pre mladých ľudí to kvôli ziskovosti nie je zaujímavé," komentoval súčasnú situáciu Manu.

Zmeny klímy tiež zohráva svoju úlohu, ghanská produkcia kakaa by v tejto sezóne kvôli slabým dažďom mohla byť 700 000 ton, čím by pokrivkávala za výhľadom 850 000 ton, povedal pre Reuters šéf Ghana Cocoa Board. Potom, čo bol ohlásený nižší odhad úrody Ghany a Pobrežia Slonoviny, vyleteli nedávno ceny kakaa na viac ako ročné maximá.

Ghana čoskoro zažije "ropný boom", tvrdí Imad Mesdoua, hlavný konzultant pre Afriku v Control Risks. "Prispejú k tomu hlavne rastúce ceny ropy, väčšia produkcia a nové dohody, ktoré by mali začať platiť počas nasledujúcich šiestich mesiacov," dodal Mesdoua.

Britská firma Tullow Oil a talianska Eni rozšírili v posledných rokoch svoje aktivity v tejto bývalej britskej kolónii. Tullow Oil vyťažila svoju prvú ghanskú ropu v roku 2016 a tento rok vo februári odštartovala svoj niekoľkoročný program ťažby na poliach Tweneboa, Enyenra a Ntomme pri pobreží Ghany. Eni v polovici roka 2017 začala s produkciou na poli Sankofa.

Ghanský prezident Nana Akufo-Addo v marci oznámil, že odhad hospodárskeho rastu krajiny je tento rok 8,3 %, teda vyšší ako pôvodne uvedených 6,8 %. Toto číslo podľa Akufo-Addy odráža významný posun smerom hore, keď uvážime, že ročné tempo rastu pred dvoma rokmi bolo 6,3 %, uviedla agentúra Reuters.

Philip Walker, analytik Economist Intelligence Unit, napriek úctyhodným číslam upozornil, že neropný segment ghanského hospodárstva zažíva "slušnú úroveň rastu, ale nie veľkolepú". Podľa Observatory of Economic Complexity bolo hlavným vývozným produktom Ghany v roku 2016 zlato, ktoré tvorilo 42 % celkového vývozu. Nasledovalo ho kakao (18 %) a až potom ropa (9,1 %).

Akufo-Addo
Pozitívne správy o hospodárstve Ghany podporujú aj tamojší politici. Akufo-Addo bol zvolený v roku 2016 na základe svojho hospodárskeho programu, v ktorom hovorí o znižovaní firemných daní, boji s korupciou a formalizácii ekonomiky. Napriek vyhliadkam rastu ale zostávajú nižšie stredná príjmy. HDP na hlavu bolo vlani podľa Medzinárodného menového fondu 1 610 USD, teda hlboko pod hranicou 4 960 USD pre rozvíjajúce sa trhy.

"Ghanská demokracia je výhodou jej ekonomiky, ale silný rast v minulosti sa nepreniesol na pracovný trh," povedal Walker. Podľa odhadu americkej spravodajskej agentúry CIA z roku 2015 dosahovala nezamestnanosť v krajine 11,9 % .

Ghana je v posledný rok v programe pomoci Medzinárodného menového fondu, zameraného na podnietenie rastu a zníženie verejného dlhu a inflácie. Avšak Akufo-Addo naznačil, že chce skoncovať s pomocou západu. Počas decembrovej tlačovej konferencie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom hovoril o nutnosti "nedopustiť, aby Afrika ponížene prosila o pomoc, o charitu, o dávky".

Súvisiace články

Aktuálne správy