Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny v marci klesla

Nemeckí investori zostávajú optimistami, aj keď ich dôvera v ekonomiku v marci prudko klesla. Vyplýva to z údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Dôvodom poklesu dôvery sú obavy z obchodnej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hodnotenie aktuálnej situácie v nemeckej ekonomike sa tiež znížilo, ale len mierne a zostáva pozitívne. Rovnako ako výhľad najväčšieho európskeho hospodárstva ako celku, ktorý tiež zostáva „do značnej miery pozitívny“, čo je zdrojom optimizmu investorov, uviedol prezident ZEW Achim Wambach.
Podľa prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v marci znížil až o 12,7 bodu na 5,1 bodu. Dlhodobý priemer je pritom 23,6 bodu. Percentuálny podiel expertov, ktorí očakávajú jej pokles v najbližších šiestich mesiacoch, vzrástol o 7,2 % na 12,9 %.
Aj hodnota ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku v marci klesla o 1,6 bodu na 90,7 bodu.
Obavy súvisiace s možnou obchodnou vojnou s USA majú negatívny vplyv aj na eurozónu. Marcový index dôvery v euroregión sa medzimesačne prepadol o 19,3 bodu na 4,6 bodu. Ukazovateľ aktuálnej ekonomickej situácie v krajinách, ktoré platia eurom, klesol o 1,5 bodu na 56,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy