Morgan Stanley: História sa opakuje, Bitcoin sa vyvíja ako dot-com, ale 15- krát rýchlejšie

, CNBC Foto: SITA/AP

Bitcoin sa správa takmer ako Nasdaq v bubline dot-com, podobnosti sú v cenových pohyboch a objeme obchodovania. A netýka sa to len bitcoinu, ale aj virtuálnej meny theter.

Bitcoin sa správa veľmi podobne ako  Nasdaq počas bubliny dot-com takmer pred 20 rokmi, ale časovo sa odvíja oveľa rýchlejšie. Oba vzrástli o 250 až 280 percent v ich "najsilnejších" obdobiach pred medvedím trendom. "Ale s tým rozdielom, že bitkcoinová rally bola 15-násobne rýchlejšia," cituje Sheenu Shahovú, strategičku Morgan Stanley, televízia CNBC.

Tieto cenové pohyby a podobné správanie v objeme obchodovania by mohli byť známkami toho, že história Nasdaq sa opakuje.

Medvedie trhy pre digitálnu menu nie sú nič nové. Vzhľadom na to, že bitcoin bol vytvorený v roku 2009, zaznamenal štyri z nich s poklesom cien medzi 28 až 92 %. Trhová kapitalizácia bitcoinu klesla zhruba o 70 percent z maxima okolo 20 tisíc dolárov v decembri na úroveň vo februári nižšiu ako 7 000 dolárov, ako vyplýva z údajov CoinDesk.

V priemere bitcoin stratil 45 až 50 percent svojej hodnoty v každej medvedej vlne, čo Shahová prirovnáva k správaniu sa Nasdaqu pred 18 rokmi. "medvedí trh Nasdaq od roku 2000 mal päť poklesov cien, čo predstavuje prekvapivo podobnú hodnotu 44 percent," povedala Shahová.

Objem obchodovania by mohol byť rovnako varovným signálom. Od decembra dosiahli objemy obchodu s bitcoinom takmer 300 percent, ale každá rally pred medvedím trendom zaznamenala pokles objemu. "Nasledujúca rally pre bitcoin a Nasdaq vždy zaznamenala pokles obchodných objemov," povedala Shahová. "Nárast objemu obchodu teda nie je znakom väčšej aktivity investorov, ale skôr záujem dostať sa von."

Morgan Stanley poukázal na zmeny v obchodovaní s bitcoinom, ktoré nekorelujú s trendmi Nasdaq, ale môžu znamenať "zaujímavý vývoj". Historicky existovali tri hlavné meny, ktoré sa používali na nákup bitcoinu, americký dolár, čínsky jüan a japonský jen. Počas posledného medvedieho trhu nová digitálna mena, zvaná theter, zaznamenala nárast podielu obchodovania s bitkcoinmi. Tether je digitálny token, o ktorom jeho autori tvrdia, že každá jednotka je krytá jedným dolárom, čo znamená, že jeho trhová cena je 1 dolár a mohla by byť teoreticky stabilnejšia ako väčšina digitálnych mincí s obrovskými cenovými výkyvmi.

"V nadchádzajúcich rokoch si myslíme, že trhu s kryptomenami budú dominovať krížové obchody medzi kryptomenami. Budú to žetóny výhradne cez distribuované účty a nie prostredníctvom bankového systému."

Bloomberg ešte začiatkom roka oznámil, že americká Commodity Futures Trading Commission podrobila spoločnosť Theter kontrole, pretože sa objavili pochybnosti, že by firma mala 2,2 miliardy dolárov ako rezervu.

Súvisiace články

Aktuálne správy