Trumpov boj proti diktatúre: V USA platí zákaz používania venezuelských digitálnych mien

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Americky prezident Donald Trump vydal exekutívny príkaz zakazujúci jednotlivcom aj firmám v Spojených štátoch používať venezuelské digitálne meny. Informoval o tom Biely dom.

Venezuela podľa Trumpa tieto meny zavádza v snahe vyhnúť sa ekonomickým sankciám zo strany Spojených štátov. Vláda USA zároveň rozšírila svoju sankčnú listinu o štyroch Venezuelčanov. Podľa niektorých vysokých vládnych predstaviteľov Washington tiež zvažuje uvalenie sankcií na venezuelský ropný sektor, napísala agentúra Reuters.

Venezuelská vláda si od digitálnych mien sľubuje, že krajinu pomôžu dostať sa z hlbokej ekonomickej krízy. Vláda minulý mesiac zaviedla kryptomenu s názvom petro krytou ropou. Krátko na to predstavila ďalšiu, petro gold, krytú zlatom. Petro má podľa vlády v čase hospodárskych sankcií zo strany USA a nedostatku devíz umožniť návrat na medzinárodné finančné trhy. Venezuelská opozícia tvrdí, že zavedenie kryptomeny petro predstavuje nelegálnu formu emisie dlhopisov.

Washington na konci augusta uvalil na Venezuelu tvrdé ekonomické sankcie, ktorých cieľom je okrem iného znemožniť krajine prístup na finančné trhy v USA. Sankcie sú namierené "proti diktatúre vo Venezuele" a obmedzujú napríklad nákup dlhopisov venezuelskej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy