Víno a cigarety: Koľko za ne zaplatíte v najdrahších mestách sveta

, QZ Foto: TASR/Michal Svítok

Ak by ste žili v jednom z najdrahších miest na svete, asi by ste rátali s tým, že konzumácia vína a fajčenie tabakových výrobkov je tu viacmenej luxus. Pri pohľade na index Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living je jasné, že náklady na tento druh tovaru sa dramaticky líšia.

Dvakrát ročne vychádza EIU prieskum v ktorom sa zozbierajú ceny 150 produktov a služieb v 133 mestách v 93 krajinách sveta, aby na základe takéhoto rebríčka bolo jasné, ktoré miesta spú na svete najdrahšie. Firmy môžu využiť rebríček na pomoc pri určovaní životných nákladov a na zostavenie kompenzácie pre zamestnancov, ktorých posielajú do zahraničia.

Ženeva vo Švajčiarsku a Soul v Južnej Kórei patria do prvej šestky najdrahších miest na svete. Avšak ak si objednáte fľašu vína k večeri v Soule, môže vás to vyjsť o 200 % drahšie, než keby ste to isté urobili v Ženeve. Najmä kvôli daniam.

Austrálske Sydney je 10. najdrahším mestom pre život. Ale ak ste fajčiar, zaplatíte viac ako dvojnásobok za balenie cigariet, než keby ste si ich kúpili v inom drahom meste.

Súvisiace články

Aktuálne správy